Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, membră a familiei europene a instituțiilor de garantare
Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a devenit astăzi, 15 septembrie, al 48-ea membru al Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare (AECM). La lucrările adunării generale a AECM, care se desfășoară la Viena, participă secretarul de stat al Ministerului Economiei, Vadim Gumene și directorul interimar al ODA, Dumitru Pîntea.
Secretarul de stat, Vadim Gumene, în discursul susținut în fața membrilor AECM, a evidențiat aspirația Republicii Moldova în dezvoltarea unei cooperări economice puternice cu principalii parteneri europeni pe toate dimensiunile, exprimându-și recunoștința pentru suportul oferit de Uniunea Europeană în susținerea antreprenorilor cu potențial de dezvoltare. Totodată, a mulțumit partenerilor Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru ÎMM-uri din România pentru expertiză și facilitarea accesului ODA în AECM.
„Instrumentele financiare moderne trebuie administrate de o instituție puternică, iar Ministerul Economiei s-a focusat pe parcursul acestui an pe reformarea Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, fiind asigurate elementele cheie pentru o bună funcționare a acesteia, cu o guvernanță corporativă bazată pe cele mai bune practici internaționale”.
“ODA este instituția care gestionează unicul fond de garantare a creditelor din Republica Moldova, care pe parcursul anilor și-a demonstrat eficiența și necesitatea pe piața creditară. Prin această adeziune, ODA va avea posibilitatea să beneficieze de expertiză internațională pentru îmbunătățirea continuă a proceselor de garantare, care vor ținti exact necesitățile mediului de afaceri”, a declarat directorul interimar al ODA, Dumitru Pîntea.
AECM este cel mai important organism de promovare a instrumentelor şi a programelor de garantare la nivel european, format din 48 de organizații, din 31 de ţări europene şi învecinate continentului. Toate organizațiile membre au în comun misiunea de a oferi IMM-urilor garanții pentru împrumuturi care prezintă un proiect viabil din punct de vedere economic, dar nu pot oferi suficiente garanții bancare.
AECM servește drept platformă pentru schimbul de bune practici cu privire la o varietate de probleme operaționale cu care se confruntă IMM-urile, în același timp, oferă o serie de avantaje membrilor săi, cum ar fi: informarea continuă cu privire la politica europeană privind schemele de garantare; facilitarea comunicării directe cu reprezentanții instituțiilor europene și ai altor părți interesate; promovarea membrilor la evenimentele instituțiilor europene, susținerea membrilor în vederea obținerii accesului la instrumentele financiare ale UE, și altele.