PROGRAMUL DE STAT "PRIMA CASĂ"

Prima Casa logo
Verifică statutul dosarului 

 

Scopul Programului:facilitarea accesului persoanelor fizice la procurarea unei locuinţe prin contractarea de credite ipotecare garantate parţial de stat. 

 

Programul este unul național, aplicabil pe întreg teritoriul Republicii Moldova și poartă un caracter social, reprezentat de intervenția statului în procesul de garantare a creditelor.

 

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA)

este delegată de către Guvern, prin intermediul Ministerului Finanțelor să emită garanții în numele şi pe contul statului, în favoarea creditorilor (băncilor finanțatoare), care acordă credite ipotecare persoanelor fizice pentru cumpărarea unei locuinţe, acceptate în cadrul Programului. 

 

Rata maximă a dobânzii anuale a creditelor noi acordate care va fi aplicată de către bănci în perioada 1 iulie 2022 –  31 decembrie 2022, constituie 12,72 % anual și este formată din:

  1. Rata de referință pentru Program publicată de către Banca Națională a Moldovei pentru luna mai 2022 (calculată ca rata medie ponderată a dobînzilor la depozitele noi atrase în valuta națională cu termenul de la 6 la 12 luni) – în mărime de 9,47%.
  2.  Marjă maximă de până la 3 puncte procentuale.
  3.  Comisionul de garantare de pînă la 0,25% anual din soldul creditului, sau 0,5% anual din soldul garanției de stat stabilit de Ministerul Finanțelor.

 

Solicitările de acordare a creditului pentru procurarea locuinţei vor fi înaintate direct creditorilor Programului.

Lista Băncilor Finanțatoare:

1. BC „MOLDINDCONBANK” SA

2. BC „MOLDOVA-AGROINDBANK” SA

3. BC „VICTORIABANK” SA

4. “MOBIASBANCA – OTP GROUP” S.A.

5. BC „EXIMBANK” SA

6. BC „ENERGBANK” SA

 

Pentru mai multe informații accesați www.primacasa.gov.md

Sau sunați la Linia Verde: 022 22 60 65

                                          022 22 60 53Link-uri utile:

LEGE Nr. 70, din  21.05.2020, privind unele măsuri în vederea implementării   Programului de stat „Prima casă”

https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=121622&lang=ro

 

REGULAMENTUL de implementare a Programului de stat „Prima casă”,Aprobat  prin Hotărârea Guvernului nr.202, din 28 februarie 2018

http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=374548

Persoana de contact: Vadim Indoitu, Olga Chirtoacă, Andrei Nazar, Mihail Nazaru,  Igor Frumuzachi, Natalia Crețu, Alina Lupascu