97 de femei de afaceri vor beneficia de finanțare nerambursabilă prin Programul Femei în Afaceri
Astăzi, 30 decembrie, Comitetul de supraveghere al Programului Femei în Afaceri, în componența căruia intră reprezentanți ai instituțiilor de stat, donatori, companii private și asociații de business a aprobat 97 de proiecte investiționale depuse în cadrul celui de-al 4-lea Apel de proiecte. Valoarea totală a granturilor acordate constituie 12,35 milioane de lei, ceea ce va stimula investiții de circa 18 milioane de lei în economia națională.
Prezentă la ședința Comitetului, Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii a reiterat sprijinul statului pentru antreprenoriatul feminin. „Programul Femei în Afaceri este unul apreciat în mediul economic, care a demonstrat rezultate frumoase și ne bucură faptul că putem oferi șanse femeilor noastre pentru a desfășura o activitate economică”.
Iulia Costin, director general ODIMM a subliniat că dezvoltarea antreprenoriatului feminin este o prioritate pentru instutuție.
„Acest Program este o pistă de lansare pentru femeile care își doresc să dezvolte un business, dar nu au suficiente resurse financiare și abilități antreprenoriale. Totodată, susținerea femeilor în desfășurarea unui business contribuie la reducerea șomajului și la implicarea activă a acestora în dezvoltarea comunității”.
Finanțarea celor 97 de companii gestionate de femei va crea circa 230 noi locuri de muncă și va menține 158 de salariați.
Circa 49% dintre proiectele investiționale aprobate astăzi sunt din industria prelucrătoare (industria ușoară, prelucrarea și ambalarea produselor agricole, producerea suvenirelor cu motive tradiționale, reparația și producerea mobilei, crearea obiectelor tridimensionale, producerea nutrețurilor combinate, etc), alte 41% își vor desfășura activitatea în prestarea de servicii (centre de dezvoltare digitală, servicii de consultanță, limbi străine, școală de balet; IT, club sportiv de carting și cvadrociclete; catering; saloane de frumusețe; centru kinetoterapie; servicii de curățenie), iar 10 la sută sunt din agricultură și zootehnie (apicultură, creșterea porcinilor, gâștelor, iepurilor, vaci, etc.).
Până în prezent, prin intermediul Programului Femei în Afaceri au fost selectate spre finanțare la Componenta de granturi mici 379 de proiecte investiționale. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile în cadrul acestei componente este de 165.000 lei/beneficiar, care poate fi utilizată pentru achiziționarea articolelor de investiții și servicii de dezvoltare a afacerii.
Câștigătoarele proiectelor investiționale care au fost selectate astăzi vor fi invitate pe data de 15 ianuarie 2020 la ODIMM pentru a semna contractele de finanțare.