27 de șanse noi de dezvoltare în sectorul ÎMM
27 de proiecte investiționale noi create de lucrătorii migranți sau rudele acestora vor beneficia de susținere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Valoarea totală a proiectelor este de 6,66 milioane de lei, sumă care, ulterior, va contribui la atragerea în economie a circa 16,13 milioane de lei investiții.
„Programul de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1” din cadrul ODIMM este o inițiativă de succes cu un important impact asupra economiei naționale. Mă bucur să constat că tot mai mulți cetățeni sunt interesați să investească și să dezvolte afaceri acasă. Ministerul Economiei și Infrastructurii susține ideile inovative propuse de migranții moldoveni și apreciază curajul acestora de a investi într-o afacere proprie”, susține ministrul Sergiu Railean.
Aplicațiile beneficiarilor au fost recepționate și evaluate în regim online în perioada stării de urgență, iar contractele de finanțare au fost semnate luându-se toate măsurile de precauție și respectând regulile de igienă și distanțare socială împotriva răspândirii virusului COVID-19.
Din numărul total al companiilor acceptate spre finanțare, 74,1 % își desfășoară activitatea în 16 raioane ale țării, iar 25,9% în mun. Chișinău. Respectiv, în municipiul Chișinău activează 7 întreprinderi, câte 3 – în UTA Găgăuzia și Florești, 2 întreprinderi – în raionul Telenești și câte o întreprindere – în raioanele Fălești, Edineț, Basarabeasca, Rezina, Ocnița, Hâncești, Râșcani, Orhei, Ialoveni, Cantemir, Anenii Noi și Căușeni.
„PARE 1+1” este primul Program din portofoliul ODIMM care a început să ofere antreprenorilor finanțare nerambursabilă pentru inițierea sau dezvoltarea afacerilor. Pe parcursul anilor, au fost susținute mii de persoane care au reușit să dezvolte afaceri profitabile, să crească și să se promoveze atât pe plan local, cât și internațional cu produse competitive. Am toată convingerea că cei 27 de beneficiari de astăzi vor transforma provocările în oportunități și, în timp, afacerile lor se vor transforma în istorii de succes”, a menționat Iulia Costin, director general ODIMM.
Cele mai multe dintre acestea, 15 la număr, activează în domeniul agriculturii, 9 companii sunt prestatori de servicii, iar 3 întreprinderi sunt din domeniul industriei prelucrătoare.
Din totalul proiectelor investiționale, 13 afaceri sunt nou create și 14 întreprinderi sunt în faza de extindere a activității, totodată, 9 afaceri sunt create de lucrătorii migranți, care s-au întors de peste hotare, iar 18 întreprinderi – de rudele de gradul I ale migranților.
Cei 27 de beneficiari vor investi remitențele provenite din munca desfășurată în 11 state: Italia - 9, Marea Britanie – 5, Franța-3, câte 2 SUA și Israel și câte un solicitant din Rusia, Canada, Spania, Germania, Irlanda și Republica Cehă.
Pe parcursul anului curent au mai fost acceptate spre finanțare alte 53 afaceri în sumă totală de 12,93 milioane de lei, ceea ce va favoriza investiții în economie de circa 35,49 mil. lei.
Până în prezent, în total la Program s-au înregistrat 2941 persoane și au fost instruiți 2410 beneficiari. Prin intermediul Programului „PARE 1+1” a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 1623 întreprinderi, în sumă de 335,19 milioane de lei. Valoarea totală a investițiilor planificate în economie constituie peste 1,0 miliard de lei, astfel, fiecare leu acordat sub formă de grant generează circa 3 lei investiții în economie. Programul este subvenționat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”.