28 de afaceri create de lucrătorii migranţi sau rudele acestora vor beneficia de susţinere financiară din cadrul Programului „PARE 1+1”
La 9-10 iunie curent, în cadrul Programului de atragere a remitenţelor în economie “PARE 1+1”, ODIMM a semnat 28 contracte de finanţare nerambursabilă, în cadrul cărora este preconizată efectuarea investiţiilor pentru crearea şi/sau dezvoltarea afacerilor în volum total de cca 19,58 mil. lei. Suma granturilor aprobate constituie 5,57 mil. lei.
Conform datei înregistrării la Program, se distinge că 57% din beneficiari (16 întreprinderi) au fost stimulaţi să creeze întreprinderi ca urmare a participării la Program.
Este de evidenţiat faptul că 39% din întreprinderile vizate (11 întreprinderi) sunt create de lucrătorii migranţi care au muncit peste hotare, s-au reîntors în ţară şi investesc propriile economii în crearea/dezvoltarea propriilor afaceri. Restul 17 de întreprinderi sunt create de rudele de gradul I, pe baza remitenţelor transmise.
După categoria de vârstă, subliniem că 50% din administratorii afacerilor sunt tineri cu vârsta de până la 35 de ani. Din cele 28 de întreprinderi, 12 entităţi (43%) sunt create sau gestionate de femei.
Analiza distribuţiei geografice indică faptul, că conform adresei juridice majoritatea întreprinderilor sunt înregistrate în r. Teleneşti – 4 întreprinderi, r. Cimişlia – 3 întreprinderi, fiind urmate de raioanele Căuşeni, Anenii Noi, Glodeni şi Cantemir, mun. Chişinău şi mun. Bălţi – câte 2 întreprinderi, în raioanele Călăraşi, Nisporeni, Orhei, Străşeni, Făleşti, Basarabeasca, Taraclia, Cahul, Criuleni – câte 1 întreprindere. Ţinând cont de amplasarea afacerilor, partea preponderentă a acestora este localizată în centrul republicii cu o pondere de cca 54% , fiind urmată de regiunea Sud – 29% şi Nord cu 18%.
Lucrătorii migranţi care intenţionează să invesească remitenţele în implementarea celor 28 proiecte investiţionale au muncit în 7 state, atât ale UE, precum şi CSI, alte ţări. 54% din întreprinderile analizate îşi au originea capitalului propriu în Italia (15 antreprenori), 21% de agenţi economici finanţându-şi activitatea pe baza remitenţelor obţinute în Rusia (6 întreprinderi), Germania şi Portugalia câte 2 întreprinderi, Irlanda, Marea Britanie, Danemarca câte o întreprindere.
Agricultura este ramura unde îşi propun să invesească 68% din întreprinzători, fiind urmată de sfera serviciilor şi producere unde activează 18% şi, respectiv, 14%.
Programul este desfăşurat în baza regulii „1+1”, care prevede că fiecare leu investit din remitenţe este suplinit cu un leu din cadrul “PARE 1+1”. Suma maximă a finanţării acordată constituie 200 mii lei. Pe parcursul anilor 2011-2015, cumulativ au fost semnate contracte de finanţare nerambursabilă cu 581 beneficiari, investiţiile în economie ale acestora reprezentând cca 250 mil. lei.
ÎMPREUNĂ CREĂM VIITORUL ACASĂ!