52 de tineri din Nordul și Centrul țării au beneficiat de cursurile de instruire PNAET

În primele nouă luni ale anului, circa 300 de tineri din raioanele Comrat, Dondușeni, Strășeni, Ocnița, Ungheni, Vulcănești și Cimișlia au beneficiat de instruire în domeniul abilităţilor antreprenoriale pentru tinerii, care doresc să-şi lanseze sau să-şi extindă o afacere în localităţile rurale.
Conform studiilor efectuate de ODIMM, pentru 59% din respondenți motivația principală de a urma componenta de instruire PNAET este dorința de a acumula cunoștințe în domeniul antreprenoriatului, 24,5% - găsirea noilor parteneri, iar16,5% au optat pentru identificarea noilor idei de faceri.
Doar 6% din tinerii care au participat la cursurile de instruire PNAET în primele nouă luni ale anului 2017 dețin o afacere, restul de 94% își propun să inițieze o afacere. Totodată, o bună parte din tineri, circa 69% nu sunt angajați, iar alții 31% dispun de un loc de muncă. Ponderea mare de persoane neangajate în câmpul muncii se datorează vârstei cuprinse între 18 și 25 de ani când majoritatea tinerilor sunt studenți dar își fac planuri de viitor.

După finisarea cursurilor de instruire jumătate din beneficiari s-au arătat hotărâți să-și deschidă propria afacere în următoarele 6 și 12 luni, iar restul au optat pentru o perioadă de 24 de luni.
Conform datelor oferite de către Directoratul Liniei de Credit, de pe lângă Ministerul Finanțelor, în primele nouă luni ale anului 2017 au fost finanțate 159 afaceri, care au contractat credite preferențiale în sumă de 45 milioane lei pentru o perioadă de 5 ani, cu o componentă de grant de circa 18 milioane lei.

La începutul acestui an, Guvernul a decis extinderea Programului PNAET până în anul 2017. În acest an vor fi finanțate circa 170 de afaceri cu un buget total de 50 milioane lei și componenta de grant de 20 milioane lei. Totodată, a fost modificată şi limita de vârstă pentru potenţialii beneficiari ai programului, de la 30 la 35 de ani.