54 proiecte investiționale noi create de lucrătorii migranţi sau rudele acestora vor beneficia de susţinere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Astăzi, 20 decembrie, titularii afacerilor au semnat cu ODIMM contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 13,27 mil.lei. Potrivit estimărilor, vor fi create și menținute 124 noi locuri de muncă, iar investiţiile cumulative în economia naţională vor constitui 32,48 mil.lei.

5

Iulia Costin, secretar general de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii și președintele Comitetului de Supraveghere a Programului PARE 1+1, a felicitat antreprenorii pentru că s-au întors și au decis să investească acasă. “Programul PARE 1+1 constituie deja o istorie de succes în Republica Moldova. Acest Program contribuie în mod direct la dezvoltarea economică și socială a țării, iar efectul cel mai important este reducerea fenomenului migraționist, oferind condiții prielnice lansării și dezvoltării unei afaceri”, a menționat Iulia Costin. Totodată, programul este în concordanță cu prioritățile Guvernului Republicii Moldova.
 
6.1
 
Petru Gurgurov, directorul general interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului de Întreprinderi Mici și Mijlocii (ODIMM) a declarat că odată cu aprobarea celor 54 proiecte investiționale bugetul Programului ”PARE 1+1” pentru anul 2018 va fi valorificat. “ODIMM continuă recepționarea și analiza cererilor de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului „PARE 1+1”, care a fost extins până în anul 2021”, a afirmat Petru Gurgurov.
 
6.3
Din cele 54 de întreprinderi aprobate pentru finanțare nerambursabilă 59% sunt în faza extinderii/dezvoltării afacerii, iar 41 % în faza de lansare. În același timp, 31,5% din afaceri sunt create și administrate de femei, iar 59,3% de tineri. Domeniile în care antreprenorii vor investi sunt: agricultură (cultivarea cerealelor, cepei, cartofului, viței-de-vie, nuci, alune și pruni, plantarea pomușoarelor și baciferelor, creșterea animalelor, struților și apicultură); prestări servicii (prelucrarea terenurilor, construcții și depozitare, transport, spălătorie auto, salon de frumusețe, publicitate și tipografiei); industrie (producerea pâinii și produselor de patiserie, prelucrarea lemnului și confecționarea serelor).
 
Analiza provenienței remitențelor relevă faptul că cei 54 solicitanți investesc remitențele provenite din: Italia, Federația Rusă, Marea Britanie, Germania, Irlanda, România, SUA, Republica Cehă, Arabia Saudită, Canada, Elveția, Norvegia, Portugalia și Spania. Ideile de afaceri propuse de migranți vor fi implementate în 25 raioane din Republica Moldova. 
 
9
 
Conform rezultatelor implementării Programului „PARE 1+1” în perioada 2010-2018 la Program s-au înregistrat 2600 persoane, dintre acestea 2186 au fost instruite în domeniul inițierii și dezvoltării unei afaceri. Pe parcursul celor opt ani de implementare, a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 1306 întreprinderi, în sumă de 257,12 mln. lei care vor genera investiții în economie de peste 804,34 mln. lei.
 
 
12
 
Programul PARE 1+1 este implementat de Organizația are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii emigranți şi beneficiarii de remitențe. Programul este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene.