ODIMM susține migranții sau rudele de gradul întâi ale acestora să-și deschidă afaceri în Republica Moldova. Astăzi, 66 de companii din 24 de raioane ale țării au fost selectate pentru finanțare nerambursabilă de către Comitetul de supraveghere a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1). Astfel, întreprinderile câștigătoare vor beneficia de granturi de până la  250 mii lei fiecare, creând peste 200 locuri de muncă. Pe parcursul anului curent au fost finanțate 121 de afaceri în sumă totală de circa 30 mil lei, ceea ce va favoriza investiții în economie de circa 77 mil. lei. „PARE 1+1” este un program implementat de ODIMM de 10 ani, finanțat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene.

Companiile selectate spre finanțare vor dezvolta afaceri în domenii cum ar fi: cultivarea cerealelor și viței-de-vie, baciferilor, florilor, plantelor aromatice, înființarea plantațiilor de cătină albă, livezilor de nuci, apicultură, creșterea animalelor și păsărilor.

Totodată, menționăm că, 22 de afaceri activează în domeniul prestării serviciilor: agrement și agroturism, de reparație a autovehiculelor, de transportare a pasagerilor și mărfurilor, de întreținere și înfrumusețare corporală și stomatologie. 5 întreprinderi își desfășoară activitatea în industria prelucrătoare, cu activități în producerea paharelor, alimentelor și berii, produselor de panificație și patiserie, fabricarea articolelor din lemn.

Din numărul total al companiilor acceptate spre finanțare, 79 % își desfășoară activitatea în mediul rural, iar  21%  activează în mun. Chișinău.  Respectiv, în municipiul Chișinău activează 14 întreprinderi, câte 5 în UTA Găgăuzia și Telenești, câte 4 în raioanele Orhei, Ialoveni și Ungheni, câte 3 întreprinderi sunt localizate în raioanele Cantemir, Hâncești, Nisporeni și câte 2 în raioanele Taraclia, Cahul, Ocnița, Căușeni, Cimișlia și Călărași și  câte o întreprindere își vor dezvolta activitatea în raioanele –  Dubăsari, Briceni, Ștefan Vodă, Dondușeni, Glodeni, Edineț,  Leova, Florești și Soroca.

Cei 66 de beneficiari vor investi remitențele provenite din munca desfășurată în 19 state: Italia -16, Marea Britanie și  Rusia câte 8, Germania și  Franța câte 6, România-5, Irlanda -3, SUA, Israel și Austria câte 2 și câte un solicitant va investi remitențele obținute din munca desfășurată în  Africa de Sud, Angola, Belgia, Bulgaria, Estonia, Republica Cehă, Olanda, Suedia și Ungaria.

Până în prezent, la Program s-au înregistrat 3100 persoane și au fost instruiți 2611 beneficiari. Prin intermediul Programului „PARE 1+1” a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 1691 întreprinderi, în sumă de 348,68 mln. lei. Valoarea totală a investițiilor planificate în economie constituie circa 1041,88 mln. lei, astfel, fiecare leu acordat sub formă de grant generează circa 3 lei investiții în economie.

Programul este subvenționat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”.