Antreprenoriatul social promovat în Republica Moldova cu suportul Proiectului Finance4SocialChange
“Această componentă a proiectului presupune 3 ateliere de lucru și are ca scop crearea unui cadru de discuții cu actorii interesați din domeniul antreprenoriatului social, pentru a identifica principalele probleme întâlnite de întreprinzători, a veni cu soluții targhetate și a identifica domeniile de intervenție ce vor permite dezvoltarea antreprenoriatului social și a finanțării în domeniul antreprenoriatului social din țara noastră cu preluarea bunelor practici din țările partenere a proiectului din regiunea Dunării”, a menționat Irina Todorova, coordonator Proiect Finance4SocialChange, în cadrul ODIMM.
Anastasia Vacarciuc, consultant principal al Direcției politici economice și mediul de afaceri din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii a menționat faptul că în timpul apropiat va fi prezentat pentru examinare și aprobare Guvernului Republicii Moldova un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea Regulamentului de funcționare a Comisiei naționale pentru antreprenoriat social. Ulterior, Ministerul Economiei și Infrastructurii va fi responsabil de organizarea și activitatea acestei comisii naționale care va putea atribui statut de întreprindere socială sau întreprindere socială de inserție.
În cadrul discuțiilor au avut loc un schimb de bune practici, fiind punctate și impedimentele care apar în activitatea întreprinderilor sociale. Acestea vor fi sintetizate și luate în calcul pentru îmbunătățirea cadrului legal din domeniu.
Antreprenoriatul social contribuie la creșterea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă, implicarea persoanelor aparținând grupurilor defavorizate în activități economice și facilitarea accesului acestora la resursele și serviciile sociale.
Atelierul este organizat în cadrul proiectului Finance4SocialChange, care vizează stimularea accesului la instrumentele inovatoare de finanțare, precum și crearea unui mediu de afaceri care să ajute antreprenorii sociali să creeze companii mai viabile și mai puternice în regiunea Dunării.
Finance4SocialChange este cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI), în cadrul celui de al doilea Apel de proiecte al Programului Transnațional Dunărea 2014-2020. ODIMM este partener în implementarea proiectului Finance4SocialChange, alături de 19 instituții, din 15 țări din regiunea Dunării.