Cel mai important eveniment dedicat sectorului IMM din Moldova a reunit astăzi, 11 decembrie, participanți din țările Parteneriatului Estic (PE), pentru a discuta despre provocările și soluțiile comune pe perioada pandemiei COVID-19.

Evenimentul virtual, inițiat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Ministerul Economiei si Infrastructurii (MEI), și-a propus realizarea unui schimb de experiență a bunelor practici între țările Parteneriatului Estic. Totodată, au fost proiectate posibile soluții pentru o integrare economică aprofundată și o colaborare eficientă în regiune.

 

„Timp de o zi, Republica Moldova a trăit o experiență unică cu vecinii din Est”, a subliniat în discursul său, Iulia COSTIN, director general al ODIMM.

Declarația oficialului reconfirmă actualitatea conferinței cu genericul „Țările Parteneriatului Estic: Provocări Comune. Soluții Comune”, în cadrul căreia au fost abordate problemele cu care se confruntă întreprinderile mici și mijlocii din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Totodată, au fost explorate noi oportunități economice pentru antreprenori și consolidarea cooperării regionale în afaceri.

„Asocierea în cadrul Parteneriatului Estic reprezintă un simbol al încrederii, deschiderii şi cooperării dintre Uniunea Europeană și cele șase state partenere din Europa de Est. Cu un partener ca Uniunea Europeană și cu eforturi susținute din partea autorităților celor 6 state vecine, am certitudinea că vom depăși această criză și vom spori oferirea de noi oportunităţi pentru a susţine o economie rezilientă şi competitivă”, a mai spus Iulia COSTIN.

Anatol USATÎI, Ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova a evidențiat măsurile luate de autoritățile statului pentru susținerea mediului privat.

„Prin totalitatea măsurilor realizate pe durata pandemiei, MEI a urmărit creșterea rezilienței mediului de afaceri din Moldova și a capacităților de adaptare rapidă la schimbările externe. Recalificarea forței de muncă, educarea de noi competențe, tehnologizarea și digitizarea, dezvoltarea regională inteligentă, valorificarea potențialului antreprenorial al emigranților, crearea condițiilor de dezvoltare a business-ului acasă sunt doar câteva din prioritățile noastre actuale. Împreună cu antreprenorii și alți actori importanți, vom continua eforturile de reabilitare economică și de aliniere la standardele și principiile economiei europene”. 

Mathieu BOUSQUET, Șef al Unității C1, DG NEAR din cadrul Comisiei Europene, a reiterat susținerea continuă a Uniunii Europene pentru țările din vecinătatea estică.

„Discuția a scos în evidență rolul important al UE în susținerea sectorului ÎMM în regiune, precum și măsurile de suport oferite ca răspuns la pandemia de COVID. Având la bază analiza anului 2020, precum și discuțiile de azi, putem reitera importanța dezvoltării relațiilor comerciale, încurajarea accesului la resurse financiare și dezvoltarea infrastructurii digitale. Pentru aceasta este nevoie de un mediu de afaceri în care statul de drept este respectat. În această ordine de idei, Uniunea Europeană este pregătită să-și intensifice asistența pentru continuarea reformelor în Moldova”.

Daniel QUADBECK, Șef Unitate pentru Europa de Est și Caucazul de Sud, OCDE a evidentiat că studiile făcute arată  faptul că guvernele din țările estice au cheltuit 2% din PIB pentru susținerea economiilor naționale în perioada de criză.

“Studiu realizat de OECD demonstrează că circa 40 la sută din companiile din țările PE au fost afectate de criza generată de pandemia COVID-19. Pe viitor, trebuie să ne gândim la politici structurale pentru a pregăti antreprenorii din sectorul privat să își schimbe metodele de management și să se integreze în lanțurile valorice”.

Bruno POZZI, Director, Regional Office for Europe, UNEP, EU4Environment a îndemnat partenerii din Europa de Est să susțină dezvoltarea durabilă.

“UNEP va susține țările din PE pentru dezvoltarea inovației, atragerea de noi tehnologii, implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă și a economiei verzi”.

 

La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului, parteneri de dezvoltare naționali și internaționali, asociații de business și agenți economici.

Invitații de onoare ai conferinței au fost reprezentanți ai asociațiilor de suport în afaceri din cele 6 țări membre ale Parteneriatului Estic, care prin prezentările lor au scos în evidență experiența și modele de bune practici implementate în statele estice: Liliana BUSUIOC, Director Executiv al Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii (R.Moldova), Lilit APUJANYAN, Coordonator al Programului de Internaționalizare și Cooperare Internațională, Investment Support Center/EEN (Armenia), Ruben OSIPYAN, Președinte, SME Cooperation Association (Armenia), Orkhan MAMMADOV, Președinte, Small and Medium-Sized Business Development Agency (Azerbaidjan), Farhad GARASHOV, Președinte, Pomegranate Producers and Exporters Association (Azerbaijan),  Emin DOSTIYARI, Președinte, Azerbaijan Food and Beverage Industrialists Association, Avtandil KASRADZE, Președinte, Georgia's Innovation and Technology Agency, Aleksandre PAPIASHVILI, Director al Departamentului Relații Internaționale și Management de Proiecte, Georgian Chamber of Commerce and Industry, Zhanna Kazimirovna TARASEVICH, Director, Business Union of Entrepreneurs and Employers Belarus, Andriy SLABINSKIY, Director, SME Development Office (Ucraina), Elena AYRAULT, Manager, Unlimit Ukraine Project, European Business Association.

 

De 13 ani, Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (www.odimm.md), desfășoară cel mai important eveniment dedicat sectorului IMM din Republica Moldova – Conferința anuală a IMM. Acest eveniment este organizat cu sprijinul Uniunii Europene prin intermediul Proiectului de Asistență Tehnică al Uniunii Europene "Oferirea suportului pentru implementarea politicilor pentru întreprinderile mici și mijlocii rurale".