La 8 februarie curent, ora 10.00, Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM în colaborare cu Ministerul Economiei RM, organizează Conferinţa finală „Împreună creăm viitorul acasă!”, care va avea loc la Hotelul Leogrant, sala Răut.

Obiectivul Conferinţei este de a mediatiza impactul Programului asupra mobilizării resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor migranţi moldoveni în crearea şi dezvoltarea afacerilor proprii în Republica Moldova. Concomitent, vor fi promovate cele mai bune practici şi istorii de succes ale beneficiarilor „PARE 1+1”.

 

În calitate de speakeri, la conferinţă vor participa Domnul Valeriu LAZĂR, viceprim-ministru, ministrul economiei; şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Dirk Schuebel; beneficiarii Programului „PARE 1+1”.

 

Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1”, aprobat prin HG nr. 972 din 18.10.2010 şi prelungit pînă în anul 2015.

 

Acest Program este destinat lucrătorilor migranţi sau rudelor de gradul întâi ai acestora, care doresc să investească în iniţierea sau extinderea unei afaceri în Republica Moldova.

 

Pe parcursul perioadei 2010-2012 au fost încheiate 142 contracte de finanţare nerambursabilă cu antreprenori din RM, suma totală a investiţiilor, depăşind 76 milioane de lei. Astfel, fiecare leu alocat din „PARE 1+1”, atrage cca 3 lei investiţii în economia naţională.

 

Pentru anul 2013, este prevăzută alocarea a 32 milioane de lei pentru activităţile Programului, cu 50 la sută mai mult decât suma alocată în primii doi ani ai Programului.

 

Programul PARE 1+1 tinde să faciliteze accesul la finanţare al migranţilor şi să-i reintegreze în societate, contribuind, totodată, la stimularea transferurilor băneşti pe căi oficiale, introducerea bunelor practici din statele gazdă ale migranţilor, fiind creată o pârghie pentru introducerea inovaţiilor.

 

Condiţiile de participare la program sunt următoarele:

- Să fie cetăţean al Republicii Moldova;

- Să fie lucrător migrant sau rudă de gradul I – beneficiar de remitenţe;

- Să intenţioneze să lanseze o afacere proprie în Republica Moldova sau să dezvolte o afacere existentă;

- Să dispună de capital propriu, provenit din remitenţe şi să poată confirma prin  prezentarea documentelor justificative, provenienţa mijloacelor financiare (contract de muncă; certificat de confirmare a salariului/veniturilor; extras din conturi bancare; copiile dispoziţiilor de transfer bancar, declaraţii vamale).

 

Totodată, pe lîngă ajutorul financiar oferit din partea statului de 200 000 lei, ODIMM oferă consiliere şi instruire în domeniul antreprenorial.

 

Pentru asigurarea durabilităţii afacerilor finanţate din Program, întreprinderile sunt ghidate pe parcursul a 24 de luni, beneficiind de suport în desfăşurarea unei activităţi eficiente şi rentabile.

 

Pentru mai multe detalii, ne puteţi contacta la numărul de telefon: (0 22) 22 50 01 sau email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.