Directorul ODIMM și ministrul Economiei au discutat cu antreprenorii din Nisporeni
Directorul interimar ODIMM, Dumitru Pîntea, împreună cu ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a întreprins o vizită de lucru la Incubatorul de Afaceri (IA) din Nisporeni. Oficialii au discutat cu antreprenorii și rezidenții incubatorului de afaceri despre noile programe de suport antreprenorial oferite de Guvern, prin intermediul ODIMM și au răspuns la întrebările acestora.
Printre subiectele discutate au fost abordate noile posibilități de dezvoltare a afacerilor, subvențiile oferite de Guvern în diferite domenii, reorientarea pe alte piețe, instruirile oferite de ODIMM, dar și posibilitățile de acoperire a cheltuielilor pentru participarea la diverse expoziții. Totodată, au fost discutate cu președintele raionului, Vasile Mărcuță, proiectele desfășurate în raion, precum și oportunitățile de atragere a investitorilor.
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a menționat că Guvernul continuă să susțină cele 11 incubatoare de afaceri, pentru crearea și dezvoltarea infrastructurii de suport antreprenorial în regiuni.
„Este îmbucurător faptul că în cadrul Incubatorului de Afaceri sunt create noi locuri de muncă, iar spațiile de incubare sunt valorificate integral de majoritatea companiilor. Ne dorim ca cifra afacerilor rezidenților să fie în creștere, iar întreprinderile incubate să își diversifice activitatea și să implementeze idei inovative. Astfel, ne îndreptăm eforturile către regiuni, să colaborăm cu autoritățile locale și să susținem antreprenorii. Vrem să fortificăm capacitatea de consultanță a ODIMM ca să vă oferim tot sprijinul necesar aici, pe loc, și să nu mai fiți nevoiți să faceți naveta la Chișinău”, a specificat ministrul Economiei.
Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM, a reiterat faptul că ODIMM vine cu o serie de instrumente noi pentru incubatoarele de afaceri și agenții economici din regiuni.
„În anul curent, lucrăm intensiv pentru a lărgi paleta de beneficiari ai programelor ODIMM, dezvoltând și alte instrumente de suport antreprenorial. Astfel, pentru anul 2022, avem o anvelopă financiară de circa 400 milioane de lei, care vor fi orientate spre susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Totodată, am eliminat comisionul de garantare (0,5%) pentru toate produsele de garantare oferite de ODIMM pentru anul 2022, a fost extinsă cota de credit garantat până la 80% pe toate produsele de garantare ale ODIMM. Dorim să fortificăm dialogul cu incubatoarele de afaceri pentru a deveni principalii promotori ai dezvoltării economice în regiuni”, a declarat Dumitru Pîntea.
Oficialii au vizitat și afacerile rezidenților incubatorului, inclusiv familia Carchilan, care confecționează lumânări decorative, pictate manual și a beneficiat de grantul obținut prin programul „Femei în afaceri”.
„Fiica mea a adus de la Iași câteva lumânări parfumate și am zis să încercăm și noi să facem o lumânare. Am găsit resturi de parafină prin casă, niște lumânări, le-am topit și prima lumânare a fost turnată într-un pahar de plastic. Ne părea superbă, la moment, dar acum ne dăm seama că era ceva primitiv, dar era frumoasă pentru noi,” a povestit antreprenoarea, Angela Carchilan, care are planuri de dezvoltare a afacerii și s-a înscris la noile programe de instruire oferite de ODIMM.
IA Nisporeni a fost creat în anul 2014 de către Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, cu suportul financiar al Uniunii Europene.
În perioada 2014-2021 au fost incubate 83 de companii, dintre care 41 – absolvente și 42 sunt rezidente. Din numărul total de companii rezidente, 37 sunt din domeniul prestări servicii, iar 5 sunt companii producătoare. Din cele 41 de companii rezidente – 35 sunt startup-uri, dintre care 21 – administrate de femei și 31 companii conduse de tineri. În cadrul companiilor rezidente sunt create116 locuri de muncă, 54 - pentru femei și 70- destinate tinerilor. Gradul de ocupare a spațiului IA Nisporeni – 100%.