CONCURSUL NAŢIONAL ANUAL „IMM – MODEL DE RESPONSABILITATE SOCIALĂ” ŞI-A PREMIAT CîŞTIGĂTORII
La data de 16 octombrie curent, ora 14.00 a avut loc Concursul Naţional Anual „IMM – model de responsabilitate socială”, organizat de către Reţeaua Pactului Global Moldova în colaborare cu Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinţei Internaţionale a întreprinderilor Mici şi Mijlocii „Sectorul IMM → Moldova 2020”.
Anul acesta, Ceremonia de Decernare a Premiilor a fost la cea de a III-a ediţie a Concursului Naţional anual „IMM – model de responsabilitate socială” şi are ca obiectiv stimularea companiilor, de a se implica voluntar în activităţi sociale şi de mediu.
Concursul a fost organizat în perioada septembrie - octombrie curent şi este adresat întreprinderilor micro, mici şi mijlocii, care în anul 2012, în mod voluntar, au înregistrat preocupările de ordin social şi de ocrotire a mediului în cadrul activităţilor de afaceri.
întreprinderile Mici şi Mijlocii concurente au fost evaluate conform Formularului de Aplicare prezentate comisiei de evaluare compusă din membrii Reţelei Pactul Global Moldova.
în cadrul concursului au fost premiate de către membrii Reţelei Pactul Global Moldova următoarele întreprinderi:
a) protecţia mediului înconjurător – StudautoNord SRL, raionul Sângerei;
b) respectarea condiţiilor de muncă a angajaţilor – Jenim Produc&Com SRL, raionul Cahul;
c) integrare socială şi sprijinul acordat comunităţii – Lilia Donici II, raionul Donduşeni;
Premiul Special a fost înmânat întreprinderii OLDINCOM – PLUS SRL din raionul Călăraşi, care a realizat acţiuni importante în câteva dintre domenii sus menţionate.
Premiile pentru câştigători au fost oferite de membrii Reţelei Pactului Global Moldova, şi anume: Orange Moldova SA şi BC Moldova-Agroindbank SA.
Responsabilitatea socială corporativă (RSC) vizează integrarea de către companii, în mod voluntar, a preocupărilor sociale şi de mediu în cadrul activităţilor lor de business şi în interacţiunea cu diferite grupuri relevante pentru afacere. în general, RSC este caracterizată de următoarele aspecte: antreprenoriat responsabil; iniţiative voluntare ce depăşesc cerinţele legislative şi obligaţiile contractuale; activităţi în beneficiul angajaţilor, grupurilor relevante pentru afacere (inclusiv societatea în ansamblul său) sau mediul; contribuţie pozitivă în ceea ce priveşte grupurile ţintă vizate şi minimizarea efectelor negative pentru altele (inclusiv mediul); activităţi regulate mai degrabă decât evenimente singular.
Reţeaua Pactului Global Moldova este o organizaţie patronală lansata la 28 noiembrie 2006. Reţeaua este alcătuita o serie de companii naţionale şi multinaţionale care îşi desfăşoară activitatea pe teritotiul Republicii Moldova. Aceste companii au aderat la principiile universale privitor la protecţia drepturilor omului, standardelor muncii şi mediului înconjurător garantând respectarea şi promovarea responsabilităţii sociale în cadrul comunităţii.