Conferința Împreuna creăm viitorul acasăLa 31 ianuarie curent,  Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) în colaborare cu Ministerul Economiei RM a organizat conferinţa „Împreună creăm viitorul acasă!", dedicată prezentării rezultatelor Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1" pentru anul 2013.

 

La eveniment au participat prim-ministrul, Iurie Leancă, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, beneficiari ai Proiectului „PARE 1+1", reprezentanţi ai instituţiilor financiare, instituţiilor de stat, organizaţiilor donatoare ş.a.

 

În deschiderea evenimentului, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a reiterat rolul și importanța Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) ca instituție implementatoare  a politicilor și programelor de dezvoltare a sectorului IMM. În opinia sa, ODIMM reprezintă o interfață între Ministerul Economiei și mediul de afaceri, de aceea, nu întimplător anume ei i s-a încredințat  soluţionarea uneia din cele mai mari provocări – crearea condiţiilor de dezvoltarea a afacerilor acasă pentru migranţii moldoveni.

 

Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor migranţi moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii atât de către lucrătorii migranţi, cât şi de beneficiarii de remitenţe.

 

„Experienţa de trei ani în implementarea programului, demonstrează crearea unei promoţii de antreprenori cu noi aptitudini și capacități antreprenoriale, care constituie un vector esențial al creșterii economice" a susţinut Valeriu Lazăr.

 

Prim-ministrul, Iurie Leancă a salutat partenerii Programulu, în special Delegaţia Uniunii Europene, care finanţează acest Proiect.

 

În discursul său, Premierul a evidențiat rezultatele remarcabile obținute în urma aplicării Programului PARE 1+1, care are scopul de a-i întoarce acasă pe migranții moldoveni și de a-i încuraja să-și creeze afaceri. Este important să atragem nu doar remitenţe financiare, ci şi pe cele intelectuale.

 

„Fără îndoială, programul PARE 1+1 este un succes. Cetăţeniii noştri, atunci când revin acasă, aduc cu ei nu numai Conferinta Impreuna cream viitorul acasabani, dar şi idei inovative, abilități, cunoştinţe și o altă atitudine față de muncă" a evidenţiat oficialul.

 

Şeful Delegaţiei UE în RM, Pirkka Tapiola a salutat derularea Programului „PARE 1+1", care se bucură de succes și a reiterat importanța susținerii întreprinderilor mici, în contextul liberalizării regimului de vize. "Turismul este turism, dar viitorul poate fi construit doar acasă" a menţionat Şeful Delegaţiei UE în RM.

 

Ceremonia a continuat cu decernarea diplomelor de absolvire pentru antreprenorii de succes, care au beneficiat de finanţare nerambursabilă şi au fost tutelaţi de ODIMM pe parcursul a 24 luni.

 

A doua parte a evenimentului a fost dedicată unor activităţi de networking. Beneficiarii Programului au avut ocazia să se cunoască, să discute şi să identifice împreună posibilităţi de cooperare. Ei au recunoscut că există o serie de impedimente în calea creării unor parteneriate, dar în acelaşi timp au constat că împreună pot face mult mai multe.

 

Conferinta Impreuna cream viitorul acasaÎn cadrul trainingului au sunat propuneri de colaborarea în diverse domenii. Producătorii de peleţi ar putea să se asocieze pentru a importa împreună metalul necesar fabricării pieselor de schimb care se uzează rapid şi sunt importate frecvent. Crescătorii de şinşila şi iepuri au susţinut ideea de a achiziţiona împreună echipamentul necesar pentru dughirea blănurilor.

 

Astfel, au fost puse bazele unei platforme de comunicare şi colaborare între agenţii economici, care s-ar putea fructifica prin crearea unor parteneriate de afaceri între antreprenorii care activează în domenii comune sau conexe.

 

Menţionăm că, Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1" a fost lansat al 18 noiembrie 2010 prin HG nr. 972.

 

Obiectivul Programului reprezintă mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor migranţi moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

 

Rezultatele obţinute pe parcursul a 3 ani de implementare a Programului „PARE 1+1" sunt remarcabile. Echipa ODIMM a consultat peste 8000 migranţi şi rude de gradul întâi ale acestora, au fost organizate 33 cursuri de instruire antreprenorială, la care au participat cca 600 lucrători migranţi şi/sau rude de gradul I.

 

Peste 1500 persoane au fost angajate sau şi-au menţinut postul de muncă în întreprinderile create din banii investiţi de migranţii moldoveni, din care cca 40% sunt femei şi 35% sunt tineri.

 

Conferinta Impreuna cream viitorul acasaInvestiţiile planificate a fi efectuate de beneficiarii Programului „PARE 1+1" reprezintă cca 200 mil. lei şi vizează diverse domenii de activitate: agricultură (sere, depozite frigorifice, ferme de animale), industrie (brutărie, materiale de construcţie, mobilă, brichete), servicii, turism, construcţii.

 

Analiza gender elucidează faptul că 27% din totalul beneficiarilor PARE 1+1 sunt femei, în timp ce după criteriul de vârstă cca 39% din participanţi sunt tineri cu vârsta până la 30 ani.

 

Programul se desfăşoară până în anul 2015, respectiv, fiecare persoană care a muncit sau munceşte peste hotare şi doreşte să investească resursele în dezvoltarea propriei afaceri, este invitată să aplice la Programul „PARE 1+1".