Concursul a fost organizat în cadrul Proiectului Promovarea antreprenoriatului în localitățile rurale, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul Fondului de Asistență Umanitară și de dezvoltare.

Iulia Iabanji, Directorul general ODIMM, membru al juriului, susține că tinerii din Republica Moldova au posibilitatea să acceseze surse financiare pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri în cadrul Programelor inițiate și implementate de ODIMM.

Anul acesta sunt preconizate circa 90 milioane de lei pentru programele de suport antreprenorial, care pot fi accesate de către tineri, persoanele care deja dezvoltă afaceri și doresc o extindere sau modernizare de tehnologii în cadrul Programului de atragere a remitențelor în economie „Pare 1+1”, Programului Național de Abilitare Econimică a tinerilor precum și alte programe noi, care urmează să fie lansate de ODIMM. Potrivit Iuliei Iabanji, cele 9 incubatoare de afaceri, deschise în raioanele țării, constituie instrumente de suport important pentru tinerii entuziaști, cu idei de afaceri inovative.

Cupa antreprenorului rural s-a desfășurat pentru prima dată la nivel național și are la bază un concept implementat în Estonia.

Proiectul a fost lansat în octombrie și este dedicat tinerilor din regiunile rurale ale republicii. Activitățile proiectului au fost organizate în parteneriat cu Incubatoarele de afaceri din Soroca, Nisporeni și Ștefan-Vodă. Prima etapă a concursului a presupus generarea de idei de afaceri și formarea echipelor. A doua etapă a fost Hackatonul – un maraton de instruiri și prezentare a ideilor de afaceri în urma căruia au fost selectate 15 echipe. Etapa a treia și cea mai îndelungată ține de dezvoltarea afacerilor prin mentorat și transfer de experiență de la egal la egal. Etapa finală va determina câștigătorul Cupei, care va beneficia de suportul oferit în cadrul proiectului, inclusiv o vizită de studii în Estonia.