Femeile antreprenoare s-au întrunit la o ceaşcă de ceai cu dl Valeriu LAZĂR, Viceprim-ministru, ministru al economiei
La 17 decembrie, 50 de femei de afaceri s-au întrunit la sediul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) în cadrul evenimentului „Femeile antreprenoare la o ceaşcă de ceai cu dl Valeriu LAZĂR, Viceprim-ministru, ministru al economiei". De asemenea, la acest eveniment a participat şi dna Jolanta CHELMINSKA, Voievod de Lodz, Polonia, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova.
Scopul evenimentului a fost de crea o platformă eficientă de comunicare, ce va ajuta femeile să-şi promoveze produsele şi serviciile sale, să se inspire şi să se susţină reciproc.
"Ne dorim să creăm o comunitate a femeilor de afaceri din Republica Moldova ce va pune în valoare rolul acesteia în societatea actuală, să încurajăm femeile de afaceri să îşi dezvolte cariera şi să le oferim oportunităţile necesare pentru dezvoltarea profesională", a menţionat Dna Iulia Iabanji, Director General ODIMM.
În cuvântul său de salut dl Valeriu Lazăr a afirmat că "Sectorul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii are faţă feminină. Acest lucru se manifestă chiar şi la nivelul instituţiilor de suport în afaceri precum ODIMM sau MIEPO."
Dna Jolanta CHELMINSKA, Voievod de Lodz, Polonia s-a arătat încântată de prezenţa femeilor de afaceri şi a adresat acestora invitaţia de a merge în vizită la femei de afaceri din Polonia, pentru a face schimb de experienţă şi bune practici.
"Înainte de a veni la Chişinău m-am întâlnit cu Asociaţia femeilor din Polonia, care sunt gata să coopereze. Vă invită să vedeţi cum se fac afacerile în Polonia şi ele la rândul lor sunt gata să vină în Republica Moldova", a menţionat dna Jolanta CHELMINSKA.
Femeile antreprenoare menţionează că nu le este uşor să facă afaceri în Moldova, însă s-au obişnuit şi s-au adaptat la condiţiile dure. „Femeilor nu le este uşor să facă afaceri în Moldova, dar noi deja ne-am obişnuit cu criza, iar cu ajutorul inteligenţei şi zîmbetelor, obţinem uneori ceea ce nu pot obţine bărbaţii", a menţionat designerul vestimentar Nata Efteni.
„Ajutând femeile antreprenoare, soluţionăm nu doar problemele economice, dar şi cele sociale, deoarece astfel creăm condiţii pentru ca ele să rămână în ţară. De aceea, vom face tot posibilul ca numărul femeilor antreprenoare să crească. Este deosebit de importantă susţinerea femeilor din localităţile rurale", a menţionat ministrul Economiei Valeriu Lazăr.
După discuţiile axate pe identificarea problemelor şi soluţiilor cu care se confruntă femeile de afaceri, acestea au asistat la o lecţie de machiaj de la Salonul Angela Şargu şi o prezentare de produse ale designerului vestimentar Nata Efteni.
La eveniment au participat antreprenoare din domeniul prestării serviciilor în turism, contabilitate, industria uşoară, industria alimentară, beneficiare ale Programelor ODIMM.
La finele evenimentului femeile de afaceri au promis să se întrunească mai des pentru a s cunoaşte mai bine, a discuta în detalii problemele cu care se confruntă, a găsi şi propune împreună soluţii.
27% de întreprinderile din Moldova sânt conduse de femei. Aproximativ 80% din companiile, gestionate de femei, sînt concentrate în localităţile urbane, majoritatea ‒ la Chişinău.