Forumul Economic al Tinerilor Antreprenori din raionul Sângerei
În cadrul discuțiilor, tinerii antreprenori din regiunile rurale au menționat că există mai multe probleme cu care se confruntă, între care insuficiența informațiilor referitor la posibilitățile de deschidere a afacerilor, lipsa surselor financiare pentru realizarea ideilor, deficiența de comunicare în domeniul antreprenoriatului.
Liudmila Stihii, șef Direcţia Cercetare, Inovare şi Instruire din cadrul ODIMM a menţionat că în prezent în Republica Moldova există numeroase programe de susținere a antreprenoriatului, mai ales pentru tineri. În acest context, Ludmila Stihi a menționat Programele, PNAET, GEA, PARE 1+1, gestionate de ODIMM, care sunt destul de accesibile pentru tineri.
Totodată expertul ODIMM a relevat că ODIMM a inițiat primul Centru de Consultanță și Asistență în Afaceri (CC&AA), care deja funcționează și în incubatoarele de afaceri, deschise de ODIMM în 9 raioane ale țării, unul dintre care este la Sângerei. În aceste Centre tinerii au posibilitatea să obțină orice informație necesară cu privire la inițierea și gestionarea afacerii și despre posibilitățile de suport, oferit în cadrul programelor naționale.
De asemenea, Ludmila Stihi a îndemnat tinerii să aplice la concursul ,,IMM – model de responsabilitate socială IMM” care va fi organizat de ODIMM în perioada septembrie - noiembrie 2016 și care îşi propune stimularea responsabilității sociale a IMM-urilor.
Antreprenorii locali au împărtăşit istoriile lor de succes şi problemele cu care s-au confruntat odată ce au iniţiat afacerea. Antreprenorul Nicolai Midrigan a spus că realizarea lui constă în faptul că a reușit să transforme o problemă în avantaj pentru inițierea afacerii. Căutând material reproductiv pentru afacerea sa cu iepuri, a constatat că este complicat de găsit în Republica Moldova și a decis să-și extindă afacerea în această ramură a creșterii iepurilor.
Antreprenorul Andrei Lopotenco și-a inițiat afacerea prin intermediul Programului PARE 1+1 după ce a venit din Portugalia și în prezent este o istorie de succes în domeniul creșterii șinșilelor și dispune de propria linie de producere a hranei pentru aceste animale.
Până în prezent în raionul Sângerei au fost instruiţi în cadrul programului PNAET peste 100 de tineri. De asemenea în Incubatorul de Afaceri activează 17 rezidenţi.