Potrivit Președintei PNFM, în ultimii 4 ani a fost creată o familie a femeilor ambițioase a căror impuls de schimbare în viața lor a fost determinat de dorința de a-și depăși limitele, propunându-le oportunitatea de a se înconjura de femei care gândesc la fel, care înțeleg de ce au nevoie și ce își doresc.

E6A6098

„Ne-am angajat să aducem noi idei și concepte la întâlnirile noastre, pentru a menține un nivel avansat al gândirii și susținerii în dezvoltarea comună”, a menționat Președinta PNFM.

Femeile din Republica Moldova conduc 27% din afacerile de pe teritoriul tarii, iar majoritatea - 85% sunt în mediul urban, dintre care 60% în capitală.

Lilia Palii, Secretarul General al Guvernului RM, a menționat că în societatea modernă rolul femeilor de a schimba lumea este tot mai proeminent. În acest sens Guvernul Republicii Moldova este în permanentă căutare a soluțiilor pentru implicarea cât mai activă a femeilor în viața politică, socială, în afaceri. În acest sens au fost operate mai multe modificări în Legislația Republicii Moldova, printre care Codul Electoral, care impune participarea pe listele electorale a 40 la sută de femei, Strategia de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii pentru anii 2012–2020 a fost completată cu o prioritate nouă legată de dezvoltarea antreprenoriatului feminin în R. Moldova, aceste modificări fiind aprobate în iunie 2016. Totodată Guvernul a aprobat Programul-pilot „Femei în afaceri”, care va fi desfășurat pe parcursul a trei ani de către ODIMM și va viza 300 de femei. În proiectul bugetul de stat pentru anul curent fiind preconizate în acest scop 10 mil. lei. În afară de fondurile proprii, Guvernul va solicita și acordarea de asistență de la partenerii de dezvoltare.

Lilia Palii a relevat că „toate comorile Universului le avem prin femei, iar femeia este cea care are cutezanța și tandrețea să schimbe lumea”.

22222222222222222222222Ulziisuren Jamsran, Reprezentantă de țară a UN WOMEN Moldova
, a menționat că PNFM-ul este o platformă unicală pentru realizarea activităților egalității de gen în Republica Moldova.

„Este foarte important că acest eveniment a fost organizat în contextul pașilor importanți realizați de Republica Moldova, în special pe segmentul politic, iar preluarea experienței țărilor cu succese remarcabile în acest sens va contribui la mișcare cu pași rapizi a Moldovei spre standartele europene în diferite domenii de activitate”, a menționat Ulziisuren Jamsran.

Potrivit Reprezentanței de țară a UN WOMEN, „Nu trebuie de lăsat pe nimeni în urmă” ar fi motto-ul care implică nu doar elaborarea legilor sau organizarea activităților, dar și urmărirea ca realizările să vizeze și să ajungă direct la cei care au nevoie de ele.

Excelentele sale, Ambasadoarea Marii Britanii, Lucy Joyce și Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Signe Burgstaller
au menționat că țările pe care le reprezintă au succese remarcabile la capitolul egalitatea de gen și sunt gata să transmită Moldovei experiența lor.

În acest sens, reprezentantele Corpului diplomatic, acreditat la Chișinău, au subliniat că țările-partenere vor susține întotdeauna inițiativele de implicare a femeilor în toate sferele de activitate, inclusiv afaceri, domeniul inovațional, social, deoarece de rezultatele femeilor va beneficia toată societatea.

În cadrul Forumului au fost premiați câștigătorii concursului „7 principii de abilitare a femeilor”, organizat la inițiativa UN WOMEN și Pactul Global ONU. Premianții sunt companiile:

1. Arina-S - o firma cu producție si servicii în domeniul industriei ușoare;

2. SRL DAC&MG- produce produse de patiserie;

3. Valricardo-Felimateo SRL – produce și comercializează fructe, struguri de masa și coacăză, produse de apicultură;

4. Iradex-Textil – produce și comercializează articole din tricot;

5. Edujoc SRL – produce și comercializează jucării educative din lemn;

6. Ufloria SRL – creșterea florilor;

7. ICS TDV Group SRL – fabricarea și comercializarea vopselelor, lacurilor și a pigmenților minerali pentru ele;

8. Agrodon SRL –fermă avicolă;

9. AO Abilități Europene fără limite, Revin-Pro, Asociația antreprenorilor cu dizabilități din RM – promovează implicarea femeilor în politică, antreprenoriatul feminin, egalitatea de gen;

10. SRL Eco Răzeni, Floare de Cireș – companie de catering.

Cele 3 ateliere de lucru care s-au desfășurat în cadrul evenimentului au pus în discuție aspectele dezvoltării antreprenoriatului social în Moldova și rolul administrației publice locale și cel al organizațiilor non-profit în dezvoltarea antreprenoriatului feminin. Chestiunile de E6A5854 bază puse în discuție în cadrul acestor ateliere țin de atractivitatea domeniului antreprenoriatului social pentru oamenii de afaceri, rolul organizațiilor publice locale în promovarea și susținerea afacerilor inițiate în zonele rurale ale țării, colaborarea tuturor actorilor în vederea asigurării unui suport eficient dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii în regiuni.

În cadrul atelierelor au fost și istorii de succes, care au fost realizate în regiunile țării.

Organizarea celei de a II-a ediții a forumului se alătură eforturilor Organizaţiilor Internaţionale pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă incluse în agenda 2030, care prevede o planetă unde există paritatea de gen, o lume în care femeile şi bărbaţii vor beneficia de drepturi şi oportunităţi egale.

Platforma Națională a Femeilor din Moldova (PNFM) este o asociație obștească, apolitică, non-profit, care își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova. Această organizație a fost lansată ca inițiativă de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, în parteneriat cu Centrul Internațional pentru Promovarea Femeilor în Business în anul 2012 și instituționalizată în anul 2016.