Pavel Filip a menționat că unul dintre Programele de suport pentru migranţii moldoveni este Programului ,,PARE 1+1”, care a fost prelungit și oferă posibilitatea cetățenilor moldoveni să-și investească banii, munciți peste hotare, într-o afacere acasă.

 

Graţie Programului ,,PARE 1+1” în anul curent au fost instruiţi 110 de persoane, inclusiv 45% lucrători migranți. Din numărul total al persoanelor instruite 36% sunt femei, iar vârsta medie a participanţilor este de 39 DSC 0170de ani. Cei mai mulți participanți la instruire au fost din Italia 49% și 10 % din Rusia.


Octavian Calmîc, ministrul Economiei, a declarat că diaspora contribuie semnificativ la creşterea economică prin remiterile de peste hotare, care au o pondere semnificativă în produsul intern brut şi care de fapt este sursa de bază de creştere economică în Republica Moldova.


În cadrul panelului de discuţii tematice al Forumului „Government-to-Business”, Iulia Iabanji, Directorul general ODIMM a menţionat că Republica Moldova înregistrează progrese considerabile în crearea mediului de afaceri favorabil prin lansarea diferitor instituţii dedicate businessului şi îmbunătăţirea cadrului legislativ aferent activităţii antreprenoriale, fapt care creează premize pentru atragerea investiţiilor din remitenţe în economia ţării.

 

Potrivit Iuliei Iabanji, ODIMM contribuie la stimularea dialogului public-privat și îmbunătăţirea capacităţilor autorităţilor locale precum şi a motivaţiei acestora de a sprijini dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii prin crearea oportunităţilor de lansare şi dezvoltare a afacerilor de succes şi facilitarea accesului IMM la resurse financiare și informaţionale.

 

DSC 0206Subiectele sesiunii de discuții au constituit viitorul domeniu al tehnologiilor informaţionale în Republica Moldova și a sectorului agro-alimentar. În cadrul sesiunii au participat Iurie Ușurelu, Viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) şi Vitalie Tarlev, Viceministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC).

 

Zilele Diasporei s-au desfăşurat în perioada 19–21 august pe întreg teritoriul țării sub patronajul Guvernului Republicii Moldova. Diaspora Business Forum a fost organizat de către Biroul pentru relaţii cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat şi Organizaţiei Internaţională pentru Migraţiune, cu susţinerea financiară a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.

 

ODIMM este organizația care oferă suport migranților moldoveni prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economia țării „PARE 1+1”. Până în prezent, grație Programului ,,PARE 1+1”, s-au întors în ţară peste 350 de migranţi, iar peste 400 de persoane, rude de gradul I ale migranților, au rămas să lucreze în Republica Moldova. Ca şi rezultat au fost create peste 2200 locuri de muncă. De la lansarea Programului au fost finanţate 751 de afaceri, dintre care circa 50% sunt companii start-up. Granturile acordate beneficiarilor au adus în economia țării investiţii suplimentare în valoare de 367,3 mln lei și au contribuit la dezvoltarea de noi produse și servicii pe piață, ca de exemplu: creşterea melcilor, culturi vegetale, creşterea chinchililor ş.a.