Nicolae Ciubuc, directorul interimar al AIPA a menţionat că, sistemul informaţional, care funcţionează la AIPA a fost modernizat acum doi ani şi permite unificarea bazelor de date şi crearea accesului pentru alte instituţii. În prezent AIPA are acces la baza de date a IPFS şi a unor instituţii din domeniul agricol.


Victor Roşca, director IFAD a spus că lipsa unei interconexiuni între bazele de date ale instituţiilor care gestionează bani contribuie la implicarea masivă a factorului uman, ceea ce de multe ori conduce la erori, dublări, întârzieri. În acest sens, Victor Roşca a specificat că este foarte important trecerea completă la comunicarea electronică totală, care ar facilita atât lucrul operatorilor care gestionează dosarele, cât şi pentru beneficiari.


Iulia Iabanji, Directorul general ODIMM a menţionat că cel mai important lucru pentru instituţiile statului este simplificarea procedurii de depunere a1111 actelor pentru antreprenori şi eliminarea birocratismului şi a factorului uman. Aceste activităţi, întreprinse de instituţii susţin priorităţile Guvernului, care sunt orientate spre dezvoltarea antreprenorialului, în special în mediul rural.


Potrivit Iuliei Iabanji, prin realizarea acestui acord şi ulterior prin implicarea altor instituţii şi organizaţii în procesul de interconexiune a bazelor de date va fi realizată transparenţa în procesul decizional şi facilitarea monitorizării distribuirii banilor publici pentru anumite necesităţi. Efectul acestei interconexiuni va fi măsurat de societate, în special de antreprenorii de la sate, care vor putea să acceseze granturi şi alte tipuri de finanţări mult mai uşor.


Guvernul Republicii Moldova oferă antreprenorilor suport financiar şi educaţional pentru iniţierea şi dezvoltarea afacerilor prin intermediul mai multor instituţii afiliate ministerelor de resort şi unităţi de implementare, cum ar fi ODIMM, AIPA,MIEPO,IFAD, AEE, CEP II, 2KR, BAS-BERD etc.