„Informaţia si documentaţia de brevet – suport pentru dezvoltarea unor produse şi servicii competitive”La 19 iunie, reprezentanţii ODIMM şi RIAM au participat la seminarul de instruire cu genericul „Informaţia şi documentaţia de brevet – suport pentru dezvoltarea unor produse si servicii competitive”,  organizat de Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI).

 

Scopul organizarii evenimentului a fost de a şcolariza şi instrui reprezentanţii incubatoarelor de afaceri, parcurilor ştiintifico-tehnologice şi incubatoarelor de faceri din republică în domeniul proprietăţii intelectuale, precum şi a le dezvolta abilităţi de cercetare şi documentare în sursele de informare naţionale şi internaţionale în domeniul proprietăţii intelectuale, în special din domeniul informaţiei de brevet.

 

La eveniment au participat reprezentanţi ai incubatoarelor de afaceri şi incubatoarelor de inovare
din or. Leova, Sangerei, Dubasari, Stefan Voda, Soroca, Rezina, specialisti din cadrul AITT, ODIMM şi AGEPI.

 

Lucrările seminarului au fost deschise de catre, Ion ŢIGĂNAŞ, vicedirectorul general AGEPI, care a salutat prezenţa la reuniune a reprezentanţilor incubatoarelor de afaceri şi de inovare şi a menţionat importanţa promovării informaţiei din domeniul proprietăţii intelectuale în mediul de afaceri.

 

„În Republica Moldova, din păcate, nu avem înca condiţii pentru ca oamenii de afaceri să investească în cercetare. Iată de ce, momentan, este important să informăm mediul de afaceri despre posibilităţile oferite de proprietatea intelectuală. Este un domeniu puţin cunoscut, dar care le poate aduce venituri. Vă indemn să interacţionaţi şi să obţineti răspunsuri la întrebările dumneavoastră”, a specificat vicedirectorul general AGEPI.

seminar agepi

Seminar AGEPI

 

 

 

 

 

 

 


În conformitate cu Programul seminarului de instruire, o informaţie succintă, de introducere în domeniul protecţiei şi respectarii drepturilor de proprietate intelectuală a fost prezentată de Andrei MOISEI, director al Departamentului Juridic. În continuare, Petru GROSU, directorul adjunct al departamentului Invenţii şi soiuri de plante a informat participanţii la seminar despre principiile sistemului de protecţie a invenţiilor prin brevet, procedura de depunere şi examinare a cererilor depuse de către expertii AGEPI, accentuând asupra unor aspecte practice legate de pregătirea documentelor cererii de brevet de invenţie, respectarea criteriului de noutate a invenţiei, termenii care trebuie respectaţi etc.

 

Seminar AGEPIDespre rolul informaţiei de brevet pentru dezvoltarea tehnologică a întreprinderilor, particularităţile şi componentele informaţiei de brevet, despre documentul de brevet, structura, categoriile principale şi despre modurile de publicare, nivele de publicare ale documentului de brevet, a vorbit Tudor JOVMIR, specialist principal al Departamentului Invenţii şi soiuri de plante.

 

Totodata, Tudor JOVMIR a informat participanţii la seminar despre codurile pentru informaţia bibliografică din brevet, datele nominale şi temporale din documentul de brevet, clasificarea Internaţională şi Cooperativa de Brevet, tipurile de cercetare de brevet, bazele de date AGEPI „Invenţii”, bazele de date multinaţionale de brevet cu acces public, analiza şi utilizările informaţiei de brevet etc.

 

Seminarul a permis celor prezenţi să inţeleagă mai bine beneficiile sistemului de protecţie a obiectelor de proprietate intelectuală pentru dezvoltarea unor produse şi servicii competitive, în special de către întreprinderile mici şi mijlocii. De asemenea, participanţii au menţionat importanţa organizării seminarelor de informare în domeniul proprietăţii intelectuale pentru mediul de afaceri.

 seminar AGEPI  Seminar AGEPI  Seminar AGEPIseminar agepi  seminar AGEPISeminar Agepi