Oportunităţile investiţionale oferite de Republica Moldova oamenilor de afaceri germani, discutate la Ministerul Economiei
În contextul vizitei în Republica Moldova a Cancelarului Republicii Federale Germania, Dna Angela Merkel, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei a avut o întrevedere cu preşedintele Comitetului pentru relaţii economice cu Europa de Est, Dl. Eckhard Cordes şi un grup de investitori germani, care dezvoltă afaceri în Republica Moldova, sau sunt interesaţi să ivestească în ţara noastră, printre care Sudzucker AG, Marquard & Bahls AG (Tirex Petrol), Metro Cash & Carry Moldova SRL, Claas KGaA mbH, Leoni AG.
Ministrul Economiei a trecut în revistă cele mai importante avantaje ale Republicii Moldova pentru investitorii străini, adăugînd că ţara noastră oferă o gamă largă de oportunităţi pentru aceştia. în acest context, Valeriu Lazăr s-a referit la regimul de comerţ facilitar cu UE, foarte avantajos pentru Republica Moldova dar şi la şirul de acorduri de comerţ liber cu ţările CSI.
în cadrul şedinţei au fost discutate şi constrîngerile întîlnite de investitorii germani, dar au fost identificate şi soluţiile pentru înlăturarea acestora. Printre constrîngerile existente oamenii de afaceri au menţionat numărul mare de proceduri de control, necesitatea unor proceduri vamale rapide şi de încredere, necesitatea îmbunătăţirii infrastructurii, asigurarea nivelului adecvat de pregătire a specialiştilor. Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a precizat că guvernarea Republicii Moldova are o viziune clară, de dezvoltare şi că sunt depuse eforturi maxime pentru înlăturarea acestor constrîngeri pentru investitorii străini în domeniul agricol.
Un alt obsatcol, identificat de investitorii germani în calea atragerii investiţiilor străine în Republica Moldova, în special în agricultură, este şi imposibilitatea de a cumpăra pămînt în Republica Moldova. în acest sens, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a ținut să precizez că aceasta este o problemă sensibilă, iar actualmente, Guvernul analizează bunele practici internaţionale în acest domeniu, pentru a identifica soluţiile adecvate privind atragerea investitorilor străini.
în altă ordine de idei, ministrul Economiei s-a referit la o nouă rundă de privatizări, care va demara în toamna anului curent şi a invitat cu această ocazie bussinesmanii germani sa participe la acest proces. Valeriu Lazăr a vorbit şi despre importanţa implicării investitorilor germani în Parteneriatele Publice Private. Astfel au fost scoase în evidenţă sectoarele și proiectele de infrastructură publică de interes naţional propuse spre dezvoltare prin parteneriat public-privat. Actualmente Guvernul Republicii Moldova are propuneri de proiecte PPP în diverse domenii cum ar fi concesionarea Aeroportului Internaţional Chișinău, modernizarea Aeroportului Internaţional Bălţi, în domeniul sănătăţii: Serviciul de diagnostic şi laborator, Serviciul de imagistică medicală şi radiologie, Serviciul de hemodializă, Serviciul de reabilitare, în domeniul sport şi agreement - Proiectarea şi construcţia Stadionului Republican, în implementarea Sistemului informaţional automatizat inteligent de monitorizare a traficului rutier, etc. "Abordarea serioasă din partea Guvernului a acestei oportunităţi se confirmă şi prin instituirea Consiliului Naţional pentru Parteneriat Public Privat, care reprezintă o platformă de dialog şi cooperare între sectorul privat şi cel Guvernamental. " a conchis Valeriu Lazăr.
Pe finalul discuţiilor, părţile au convenit asupra menţinerii unui dialog constant şi promovării relaţiilor moldo-germane în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova şi ai Republicii Federale Germane. Ministrul Economiei a încurajat încă o dată reprezentanţii mediului de afaceri din Germania să vina cu investiţii în Republica Moldova, reiterînd deschiderea şi disponibilitatea de colaborare şi de sprijin.
Notă. în prima jumătate a acestui an, volumul total al schimburilor comerciale între cele două state a fost de 222,45 milioane de dolari. în primele şase luni ale anului curent, Moldova a exportat în Germania mărfuri în valoare de 33,45 de milioane de dolari. Republica Federală Germania se situează pe locul 8 în topul ţărilor în care Republica Moldova efectuează exporturi, deţinînd o pondere de 3,2 % în volumul total al exportului Republicii Moldova. Ţara noastră a importat produse germane în valoare de 189 de milioane de dolari sau cu 5,5 la sută mai mult decât în ianuarie-iunie 2011. Republica Federală Germania se situează pe locul 4 în topul ţărilor din care Republica Moldova efectuează importuri, deţinînd o pondere de 7,7 % în volumul total al importului Republicii Moldova.
în Moldova activează 167 de întreprinderi cu capital german, iar suma investiţiilor germane constituie 66 milioane de euro. Această cifră reprezintă 7,3 la sută din suma totală a investiţiilor străine în Moldova. Printre cele mai mari companii din Moldova cu capital german se numără „Sudzucker-Moldova", „Mabanaft-Moldova, "Knauf", “Metro”, "Steilmann", "Draxlmaier", Leoni, ProCredit Bank, ş.a.
în cei 20 de ani de cooperare, Germania a implementat în Moldova proiecte de asistenţă tehnică (nerambursabilă) în valoare de aproape 40 de milioane de euro.