În perioada 14-23 iunie 2021, Facultatea Textile şi Poligrafie a Universității Tehnice a Moldovei a găzduit un training inedit de inițiere antreprenorială în textile-pielărie, acesta reprezentând prima etapa a Proiectului transfrontalier România – Republica Moldova “Collaborative Entrepreneurial Educaţion”.

La instruire au participat  peste 60 de studenți ai FTP, programele de studii „Tehnologia şi designul confecțiilor textile”, „Design vestimentar industrial”, „Design şi tehnologii poligrafice”, „Inginerie şi management în textile”. Pentru a asigura eficiența activităților desfășurate în mod interactiv, studenții au fost divizați în 3 grupe a câte 20 de persoane, lucrând timp de două zile în format hibrid: prima zi online – pe platforma MS Teams, iar a doua zi offline – la facultate.

Rolul de trainer i-a revenit dnei Olga COLESNICOVA, fondatoarea companiei OKTRAININGS SRL, expert în tehnologii inteligente de vânzări, care implementează bunele practici ale companiilor europene incluse în TOP-10. Totodată, d-sa este antreprenor, mentor, specialist cu un stagiu de peste 25 de ani în marketing, business trainer, autor a peste 30 de programe interactive de instruire și formare a abilităților practice în domeniul afacerilor.

 Pe parcursul a două zile studenții au fost familiarizați cu procesul de creație a ideilor inovative de afaceri, avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de afaceri și au aplicat metodologia LEAN CANVAS pentru a înțelege elementele-cheie ale unui Plan de afaceri și a  identifica argumente în favoarea dezvoltării ideii de afaceri propuse. Cele mai mari dezbateri au fost pe segmentele Valoarea unică şi Avantajul competitiv, dar și pe Segmentarea consumatorilor și înțelegerea problemelor. Ca rezultat al trainingului, au fost create 18 echipe de studenți care au înaintat idei originale de inițiere a afacerii, acestea fiind prezentate în Lean Canvas, ceea ce a permis analiza detaliată a ideii de afacerii la etapa de planificare.

De asemenea, studenții au posibilitatea de a participa la etapa următoare, planificată în cadrul Proiectului Collaborative Entrepreneurial Educaţion, Programul Start-up Generation pentru a  continua procesul de dezvoltare a ideilor de afaceri propuse și a elabora un Plan de afaceri cu şanse reale de implementare. 

Proiectul „Collaborative Entrepreneurial Education” este finanțat de Uniunea Europeană, programul CROSS BORDER COOPERATION ROMANIA – REPUBLIC OF MOLDOVA 2014-2020 – http://ec.europa.eu/europaid/ index_en.htm