IA Sîngerei este Câștigătorul celei de-a V-a ediție a Concursului „Incubatorul de Afaceri al anului”, organizat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din Republica Moldova (RIAM).

 

Cupa Transmisibilă, diploma de onoare și cadoul de preț au fost înmânate, de această dată, Ludmilei Prociuc, managerul Incubatorului de Afaceri din Sîngerei, pentru activitatea remarcabilă a Incubatorului pe parcursul anului 2019. Decernarea a avut loc în cadrul ședinței de totalizare a activității Incubatoarelor de Afaceri pentru anul 2019 și planificării pentru anul 2020. La întrunire au participat reprezentanții ODIMM, RIAM, administratorii Incubatoarelor de Afaceri din Moldova.

 

Potrivit directorului general ODIMM, Iulia Costin, Concursul are drept scop promovarea reușitelor și bunelor practici înregistrate de Incubatoarele de afaceri, stimularea activității acestora și, nemijlocit, crearea de noi oportunități de dezvoltare a întreprinderilor Mici și Mijlocii în regiuni.

„Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri se maturizează, crește și se dezvoltă. Afirmația se bazează pe indicii de performanță în creștere. Sunt create noi locuri de muncă, spațiile de incubare au fost valorificate integral de majoritatea membrilor Rețelei, iar cifra de afaceri a rezidenților crește. Întreprinderile incubate își diversifică activitatea și implementează idei inovative. Deja avem alte principii de selectare a rezidenților, dacă initial erau incubați toți doritorii, la ora actuală se pune accentul pe inovare, impact economic și social. ODIMM va susține și în continuare consolidarea Rețelei, iar incubatoarele vor deveni principalii promotori ai dezvoltării economice în regiuni”, a menționat Iulia Costin.

 

Incubatorul de Afaceri din Sîngerei a fost lansat oficial pe 8 august 2013. Conform rezultatelor înregistrate pe parcursul anului 2019, acesta are o rată de incubare de 100%. În cadrul instituției își desfășoară activitatea 40 afaceri, dintre care 21 sunt start-up-uri. 16 întreprinderi sunt administrate de tineri, iar 26 – de femei. În cadrul companiilor incubate în IA Sîngerei au fost create 255 locuri de muncă.

 

Pe parcursul acestui an, în cadrul IA Sîngerei au fost oferite circa 400 de consultații antreprenorilor și potențialilor întreprinzători. Pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale, promovării și accelerării dezvoltării afacerilor incubate, au fost accesate 3 proiecte de dezvoltare economică, iar 5 companii au beneficiat de împrumuturi din fondul de revolving. Totodată, au fost organizate 115 de sesiuni de instruire și informare.

 

În premieră, în acest an au fost decernate premii și mențiuni.  Incubatorul de Afaceri din Soroca a primit diploma pentru activitate remarcabilă în dezvoltarea mediului de afaceri. „Debutantul anului 2019” a fost declarat administratorul Incubatorului de Afaceri Ștefan-Vodă Adelina Barbăneagră, iar „Cel mai sustenabil Incubator” a fost desemnat Incubatorul de Afaceri Nisporeni.

 

La ora actuală, în cele unsprezece Incubatoare de Afaceri, membre ale RIAM, își desfășoară activitatea circa 211 de companii rezidente, dintre care 105 sunt start-up-uri, 106 sunt gestionate de tineri și 97 de companii sunt administrate de femei. Per total au fost create 950 locuri de muncă, dintre care 475 pentru femei și 421 pentru tineri.

  

Reţeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova a fost creată în anul 2013 de către ODIMM cu suportul Uniunii Europene. Cele unsprezece incubatoare se află în raioanele: Ștefan-Vodă, Dubăsari, Leova, Ceadâr-Lunga, Rezina, Nisporeni, Sângerei, Soroca, Cimișlia, Cahul și Călărași. Două dintre acestea, IA Călărași și IA Cahul au fost deschise pe parcursul anului 2017.