Implementarea ecoinovațiilor în afaceri, soluție pentru depășirea crizei economice
Republica Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene, este pregătită să dezvolte o economie competitivă, să implementeze ecoinovații în domeniul antreprenorial, să aplice noi tehnologii și metode ecologice de producere a bunurilor. Companiile din Republica Moldova cu profil agricol și industrial au cel mai mare potențial pentru implementarea ecoinovațiilor. Afirmațiile sunt inserate într-un studiu realizat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
Potrivit raportului, prezentat astăzi, în cadrul unui Atelier de lucru, industria vinicolă și cea textilă necesită a fi susținute, în mod prioritar, pentru a implementa elemente ecoinovative și a depăși provocările cauzate de pandemia COVID-19.
Studiul menționat urmează a fi completat cu unele sugestii ale experților și participanților la atelier, iar în urma definitivării tuturor aspectelor fundamentale, va fi publicat pentru acces comun.
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a accentuat însemnătatea pe care o are abordarea profesionistă, bazată pe cercetări și analize, în procesul de ecologizare a afacerilor.
„Noi avem multe probleme la capitolul ecologie și tocmai de aceea, împreună cu ministerul mediului, am demarat programe noi, focusate pe economie și mediu. Sunt necesare cercetări ample, care să genereze soluții și reglementări practice și funcționale ale cadrului normativ. La moment, avem o serie de legi, mai degrabă declarative decât funcționale, și este cazul să intervenim cu acțiuni practice și utile pentru mediul de afaceri, atât din perspectiva performanței economice, cât și ecologice. Vrem să susținem și să stimulăm acei antreprenori care sunt gata să activeze cu minimum de risipă, care va genera o eficiență economică sporită și o minimizare semnificativă a impactului negativ asupra mediului”, a precizat ministrul.
Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM, a evidențiat importanța implementării inovațiilor în mediul antreprenorial, care aduce plus valoare, prestanță și sustenabilitate afacerilor autohtone.
„ODIMM, prin intermediul instrumentelor de suport din portofoliu, susține și promovează valorificarea noilor tehnologii în activitatea mediului de afaceri din Republica Moldova. Vom milita în continuare pentru diversificarea paletei de susținere antreprenorială, care va avea ca obiectiv implementarea ecoinovațiilor în activitatea economică”.
Ecoinovarea reprezintă orice inovație care stimulează realizarea progreselor prin reducerea impactului asupra mediului, prin sporirea rezilienței naturii la presiunile asupra mediului sau prin obținerea unei utilizări eficiente și responsabile a resurselor naturale.
ODIMM și UNEP și-au propus, prin intermediul programului european EU4Environment, să susțină ÎMM-urile din Republica Moldova să dezvolte modele de afaceri eco-inovative. În cadrul acestui parteneriat, pe parcursul anilor 2021-2022, au fost desfășurate în comun mai multe activități care au avut drept scop promovarea conceptului de ecoinovare și conștientizarea avantajelor și oportunităților de dezvoltare durabilă a mediului de afaceri din Republica Moldova.