În Republica Moldova au fost lansate două modele noi de cluster
Secretarul general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulia Costin a reiterat importanța asocierii dintre companii care pe viitor ar putea constitui unul din principalele motoare ale transformarii și dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova.
“Multiplicarea clusterelor în regiuni va contribui la accelerarea proceselor economice bazate pe inovaţii și va susține dezvoltarea ramurilor prioritare ale economiei naționale, care au un potenţial de a genera valoare adăugată înaltă: industria electronică, industria de echipamente, industria textilă și inovativă. Totodată, va stimula atragerea de investiții străine și transfer tehnologic, apariţia de noi activități antreprenoriale și accesul la noi piețe de desfacere”, a punctat Iulia Costin.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță a salutat inițiativele de clusterizare a companiilor moldovenești, subliniind că Bucureștiul are o experiență vastă în acest domeniu și sunt deschiși pentru a oferi bunele practici colegilor de peste Prut.
Gintautas Baranauskas, reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova a evidențiat susținerea blocului comunitar privind dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea climatului de afaceri.
“Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea sectorului IMM din Republica Moldova. Clusterele contribuie la dezvoltarea potențialului economic al regiunilor, la crearea de noi locuri de muncă, noi produse și noi întreprinderi”.
Acordul de constituire a Clusterului Regional CREATIV din Cahul a fost semnat de 12 membri reprezentanți ai mediului de afaceri, școlilor profesionale și autorităților publice locale. Coordonatorul clusterului, Anatol Nebunu, director al Centrului de Business, a apreciat implicarea experților europeni, suportul oferit de ODIMM și UE pentru dezvoltarea industriilor creative din regiune.
“Misiunea clusterului este de a stimula dezvoltarea industriei creative și a crește competitivitatea între companii pentru a aduce valoare adăugată antreprenorilor din regiunea de Sud”, a accentuat Anatol Nebunu.
Clusterul Textil din Soroca SORINTEX reunește un număr de 38 de membri fondatori. Managerul clusterului, Andrei Mârza a salutat efortul depus pentru susținerea sectorului și își propune ca entitatea creată să devină promotorul industriei textile în regiunea de Nord a Republicii Moldova.
“Acest larg parteneriat presupune o colaborare eficientă între mediul de afaceri și factorii de decizie pentru a contribui direct la creșterea performanței, productivității și vizibilității”, a evidențiat omul de afaceri.
Modelele de asociere aplicate de clusterele din Cahul și Soroca au potențial de replicare în alte industrii și vor servi drept exemplu pentru noi inițiative venite din teritoriu.
Membrii clusterelor vor beneficia de mai multe avantaje: oportunități de cooperare strategică cu alte companii și furnizori de servicii, marketing comun la nivel local, regional, național și internațional; acces direct și în timp util la informații, servicii; participarea comuna la târguri naționale și internaționale; acumularea de competențe suplimentare; idei și cunoștințe noi pentru diversificarea și îmbunătățirea calității serviciilor prestate; introducerea noilor tehnologii; accesul la fonduri publice și private; etc.
Experții TAIEX, Daniel Coșniță, Președinte al Asociației Clusterelor din România și Tim Buyse, Consilier pe Politici Economice și Inovare SERV, Belgia au prezentat factorii de succes în generarea unui cluster și rolul autorităților publice locale în susținerea dezvoltării regionale în Moldova. Potrivit experților europeni, clusterele create sunt rezultatul a patru misiuni TAIEX care au avut ca scop facilitarea dezvoltării clusterelor în Republica Moldova prin identificarea industriilor cu cel mai mare potențial de grupare și stabilirea unei metodologii clare de creare și dezvoltare a unui cluster. Pe durata acestor misiuni au fost organizate 4 ateliere de lucru regionale dedicate cartografierii inițiativelor de Cluster: la Chișinău, Nisporeni, Cahul și Soroca în cadrul cărora a fost identificate 22 de initiative de asociere în diferite domenii: industria textilă, sectorul agro-alimentar, industria vinului, apicultura, automotive și industrii creative.
Evenimentul a constituit o platformă unică și excelentă pentru desfăşurarea unui dialog deschis, în cadrul căruia au fost discutate modele noi de colaborare care ar accelera dezvoltarea economică prin revitalizarea sectoarelor cheie și asigurarea unui mediu necesar cercetării, inovării şi dezvoltării regionale.
Experiența internațională demonstrează că asocierea întreprinderilor producătoare, a furnizorilor și a instituțiilor de stat și private, ce activează într-un anumit sector (crearea de rețele de tip cluster) sporesc performanța tehnologică și productivitatea, contribuind la competitivitatea companiilor, extinderea pieței și creșterea vizibilității. Studiile arată că 70% dintre clusterele din intreaga lume au o poziție competitivă puternică sau foarte puternică pe piata, în timp ce 60% dintre acestea se caracterizează printr-un nivel ridicat de inovare.
Clusterele sunt concentrări geografice de instituții și companii interconectate, dintr-un anumit domeniu. Clusterele cuprind un grup de industrii înrudite și alte entități importante din punct de vedere al concurenței care cooperează, formal sau informal, prin implementarea proiectelor comune pentru beneficii la nivel local, regional sau statal.
Direcția Comunicare și Relații cu Publicul ODIMM