Industriile culturale și creative pot fi modele de regenerare urbană pentru orașul Cahul. Despre acest lucru s-a discutat în cadrul unui Atelier de lucru desfășurat astăzi, 18 martie, de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii în parteneriat cu Incubatorul de Afaceri din Cahul. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului european transfrontalier RESTART_4Danube „Regenerarea zonelor urbane pentru a stimula industriile creative pentru o regiune a Dunării mai puternică” reunind în format virtual circa 50 de participanți: antreprenori, autorități publice, ONG-uri, instituții de învățământ și cercetare, dar și reprezentanți ai țărilor partenere ale proiectului. 

În deschiderea evenimentului, Orest Dabija, șef direcție arte și industrii creative din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a reiterat importanța promovării și dezvoltării acestor industrii. 

“Industriile culturale și creative sunt considerate motoarele intelectuale ale economiei. Acestea vizează tot ce este produs de creativitatea artistică şi ştiinţifică şi are potenţial industrial, adică intră în circuitul economic, produce valoare, generează venituri publice, creează locuri de muncă, profit și ajută la dezvoltarea regională şi naţională”. 

 

În cadrul atelierului, Andrei Chistol, expert național în domeniul industriilor culturale și creative a venit cu  recomandări care pot consolida aceste industrii în regiune. 

“Rolul industriilor creative în dezvoltarea orașelor este de a organiza un cadru adecvat dialogului şi cooperării între oamenii de decizie, reprezentanţii firmelor şi organizaţiilor care activează în sectorul industriilor creative alături de creatorii şi antreprenorii individuali, astfel încât aceştia să se poată cunoaşte, să se autopromoveze, să realizeze proiecte comune şi să acţioneze ca grup de lobby faţă de autorităţile locale”. 

Raisa Tofan, Managerul Proiectului RESTART4_Danube din cadrul ODIMM a accentuat faptul că  aceste industrii reprezintă economia talentelor în care sunt antrenate persoane cu calificări înalte și potențial creativ sporit. Totodată, au fost prezentate rezultatele unui studiu realizat de partenerii Proiectului RESTART_4Danube, care va sta la baza elaborării unei Strategii Comune pentru Regenerarea Urbană Creativă în Regiunea Dunării. Prin intermediul Proiectului va fi inființată o rețea de hub-uri creative de servicii urbane în Regiunea Dunării, un hub fiind planificat în orașul Cahul.

În cadrul discuțiilor, participanții la atelier au venit cu propuneri de politici și sugestii pentru îmbunătățirea mediului de afaceri creativ în orașul Cahul, valorificarea patrimoniului, spațiilor industriale existente și implementarea inovațiilor, creșterea posibilităților de acces la finanțare și instruire pentru sectorul industriilor culturale și creative. În context,  Partenerii din România au sugerat inițierea unei colaborări  dintre IPA Craiova și  Universitatea de stat “Bogdan Petriceicu  Hașdeu” din Cahul,  alți actori locali relevanți, în scopul facilitării transferului tehnologic și al inovațiilor.

 

Studiile arată că în ultimii ani în Uniunea Europeană industriile creative au avut cea mai mare dinamică de creștere în rândul sectoarelor economice ale blocului comunitar, ajungând să genereze prin companiile active în acest domeniu (11% din totalul companiilor din UE) o valoarea adaugată de peste 600 miliarde de euro si locuri de muncă pentru 12 milioane de persoane. Industriile culturale si creative reprezintă si un sector cheie pentru competitivitatea Uniunii Europene, mentinându-și o cotă de 40% din totalul acestui sector la nivel global.

 

Proiectul RESTART_4Danube este cofinanțat din 3 fonduri ale Uniunii Europene, Fondul european de dezvoltare regională, Instrumentul pentru asistență de preaderare și Instrumentul european de vecinătate (FEDR, IPA, ENI).  Scopul proiectului este îmbunătățirea condițiilor cadru și a instrumentelor de politică, pe baza strategiilor regionale și locale de specializare inteligentă, pentru un nou model de regenerare urbană, cu contribuția Industriilor Culturale și Creative (ICC). Proiectul utilizează o abordare de tip „quadruple helix” prin colaborarea a 11 autorități publice, 7 companii și organizații de sprijinire a afacerilor, 4 instituții de învățământ superior și cercetare și 3 actori ai societății civile. Managementul proiectului European este asigurat de către Universitatea Politehnica din București (România). Țările participante la proiectul RESTART_4Danube sunt: România, Germania, Slovenia, Croația, Bulgaria, Austria, Ungaria, Bosnia - Herțegovina, Ucraina, Serbia, Estonia și Republica Moldova. ODIMM, în calitate de partener direct al Proiectului, are drept rol de a  contribui la implementarea tuturor obiectivelor și de a facilita participarea Incubatorului de Afaceri din Cahul, în calitate de partener asociat.

Pentru mai multe detalii despre proiect, puteți accesa pagina oficială - https://odimm.md/ro/proiecte/programul-transnational-dunarea/restart-danube sau http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/restart-4danube .