Întreprinzătorii autohtoni au fost familiarizați cu oportunitățile oferite de piețele din China și Asia de Sud - Est
Întreprinzătorii autohtoni au fost familiarizați cu oportunitățile oferite de piețele din China și Asia de Sud – Est, în cadrul atelierului de lucru „Internaționalizarea ÎMM-urilor pe piața din China și Asia de Sud-Est”, organizat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în cadrul Expoziției Naționale„Fabricat în Moldova”.
Participanții la eveniment au aflat despre oportunitățile de internaționalizare a ÎMM-urilor prin intermediul Rețelei Enterprise Europe Network (EEN) Moldova, care oferă o gamă largă de servicii pentru susținerea exporturilor și a transferului tehnologic, crearea parteneriatelor de afaceri și tehnologice durabile.
Iulia Iabanji, Directorul General ODIMM, a menționat că promovarea exporturilor produselor autohtone reprezintă un obiectiv primordial al Guvernului, stipulat printr-un șir de politici și strategii, printre care Strategia Națională „Moldova 2020” și „Strategia de dezvoltare a IMM-lor pentru 2012-2020”, etc. Dat fiind faptul că promovarea exporturilor este o prioritate-cheie a Guvernului RM, a fost elaborată Strategia națională de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor pentru anii 2016-2020.
Potrivit Iulie Iabanji, ODIMM este în permanentă căutare a soluțiilor și instrumentelor de suport pentru businessul mic și mijlociu, care are o pondere de 97 la sută în economia națională.
„Pe lângă toate instrumentele oferite pentru promovarea exportului de către Guvern, inclusiv prin intermediul programelor de susținere a mediului de afaceri, gestionate de ODIMM, încercăm să identificăm necesitățile și potențialului pieței, prin efectuarea studiilor și în baza lor elaborarea noilor instrumente de suport pentru business”, a specificat Iulia Iabanji.
De menționat că în ianuarie-noiembrie 2016 exporturile de mărfuri moldovenești au constituit 1851,4 mil. dolari SUA, volum în creștere comparativ cu perioada similară din anul 2015, cu 2,7%.
Referitor la accesarea piețelor din Asia de Sud-Est și China, Iulia Iabanji a menționat că există potențial enorm nevalorificat, de aceea este necesar de a identifica căile de acces pe aceste piețe și de a ajuta antreprenorii moldoveni să-și adapteze produsele la standardele lor.
Relațiile comerciale cu Asia de Sud-Est și China s-au intensificat odată cu intrarea în Organizația Mondială a Comerțului în 2001, crescând treptat de la valorile de 18,1 mii. USD spre China la valori de 21718,8 mii dolari SUA.
Simon CHEETHAM, expert în domeniul piețelor asiatice, (The China IPR SME Helpdesk) a descris cadrul general și specificul pieței din China și a Asiei de Sud-Est și pașii ce trebuie urmați de către întreprinzătorii autohtoni pentru a accesa aceste piețe. Au fost abordate subiectele asistenței antreprenorilor în protejarea și asigurarea drepturilor de proprietate intelectuală prin furnizarea de informații și prestarea de servicii, consiliere confidențială privind proprietatea intelectuală și problemele conexe, instruire și diseminarea informației prin intermediul resurselor on-line.
Enterprise Europe Network este cea mai mare rețea de suport a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din întreaga lume, cu peste 3000 de experți și aproape 600 de organizații-membre din peste 60 de state. Proiectul este co-finanțat prin programul COSME 2014-2020 și reprezintă un instrument-cheie al strategiei Uniunii Europene pentru stimularea creșterii economice și crearea locurilor de muncă.