Locuitorii din satul Ustia au fost informați despre oportunitățile și instrumentele dezvoltării unei afaceri

Evenimentul a fost organizat de către administrația publică locală și au fost invitați reprezentanți ai Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), care au prezentat programele de suport ale antreprenoriatului, reprezentanți Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), care au prezentat Regulamentul privind modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural 2017 și reprezentanți ai Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD), care au prezentat Programul „Dezvoltare a Economică Rurală”.
Experții ODIMM au menționat că antreprenorii sau persoanele care doresc să-și întemeieze o afacere pot beneficia de suport informațional, instruiri, granturi si suport financiar pentru afacerile lor în cadrul programelor Gestiunea Eficientă a Afacerii (GEA), care își propune sporirea nivelului de cunoştinţe a agenţilor economici pentru desfăşurarea unei activităţi economice eficiente, Programului Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET), în cadrul căruia sunt instruiți tinerii care doresc să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale, să lanseze sau să-și extindă propria afacere în zonele rurale, etc.
În cadrul discuțiilor, cei interesați au fost îndemnați să investească banii primiți din remitențe în deschiderea unei afaceri prin aplicarea la Programul de Atragere a Remitențelor în economie „PARE 1+1”. Programul oferă suport informațional și financiar persoanelor cu inițiativă antreprenorială, determinați să reorienteze fluxul de bani din remitențe de la consum spre investiții.
Antreprenorii care nu au posibilitatea să asigure gajarea creditelor bancare pentru deschiderea sau extinderea afacerii pot aplica la programul Fondului de garantare a creditelor(FGC). ODIMM garantează creditul luate de beneficiari în baza parteneriatelor stabilit cu băncile comerciale la un procent mic.
Femeile din Ustia au fost îndemnate să-și înceapă propria afacere și să aplice la Componenta I a Proiectului „Femei în afaceri”, care a demarat la începutul acestui an. Proiectul are scopul de a determina femeile să participe mai activ la viața social-economică a comunităților locale și a țării.
Antreprenorii cu potențial de export au luat cunoștință și cu Programul Enterprise Europe Network (EEN) care acordă suport în internaționalizarea afacerii și a transferului tehnologic.
În cadrul discuțiilor a fost evaluate domeniile în care beneficiarii au nevoie de instruire, iar după analiza datelor vor fi inițiate instruirile necesare.
Campaniile de informare ale antreprenorilor sau potențialilor antreprenori sunt organizate în urma semnării unui acordului de colaborare trilateral ODIMM-AIPA-IFAD în 2016. Actul presupune stabilirea unei colaborări durabile în vederea promovării oportunităților de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova, inclusiv a sectorului agroalimentar.