O a doua sansă pentru antreprenorii în dificultate
La un Mic Dejun de Afaceri, desfășurat la ODIMM în cadrul Proiectului Danube Chance 2.0 „Acceptarea eșecului pentru a facilita accesul antreprenorilor la a doua șansă în regiunea Dunării”, au fost scoase în evidență posibilitațile concrete ale persoanelor, care nu au reușit, din varii motive, să dezvolte o afacere prosperă.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai administrației publice centrale, Incubatoarelor de Afaceri, instituțiilor financiare și alte persoane interesate pentru a discuta despre îmbunătățirea instrumentelor de susținere a antreprenorilor aflați în dificultate și a celor care doresc să își relanseze afacerea pentru profit propriu, dar și pentru a putea contribui la dezvoltarea economică a țării.
„Teama de eșec, este principalul motiv pentru care multe persoane cu spirit antreprenorial nu încep o afacere. Lipsa curajului este de multe ori caracterizată ca frica de a eșua în ideile de business pe care le-au avut. Însă, adevărul este că un antreprenor nu va ști niciodată ce înseamnă reușita dacă nu va trece și prin asemenea momente. O a doua șansă pentru acești antreprenori înseamnă să învețe din greșeli și să construiască o afacere de succes”, este convins Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM.
Iulia Costin, secretar general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii susține inițiativa de suport a antreprenorilor care trec printr-o experiența de eșec în afaceri. “Proiectul Danube Chance 2.0 oferă un instrument nou de suport antreprenorilor și poate sta la baza creării unor politici de susținere a sectorului IMM. Experiența internațională demonstrează că nereusită poate fi un rateu de moment, dar nu un fapt ce te poate face să renunți. Trebuie doar să te ajute să înțelegi pericolele, iar instituțiile statului și cele de suport trebuie să îi ajute”.
„Danube Chance 2.0 își propune transformarea eșecului în experiență de învățare și promovarea imaginii pozitive pentru antreprenorii care au trecut prin dificultăți. Instrumentele planificate în cadrul proiectului, cum ar fi strategia transnțională privind a doua șansă în afaceri, intrumentele de revitalizare, academia „Trial and Error” și serviciile de accelerare și mentorat, vor contribui la facilitarea accesului la a doua șansă pentru antreprenorii din regiunea Dunării”, îi informează pe cei interesați, Elena Rusu, managerul proiectului Danube Chance 2.0.
În cadrul evenimentului a fost prezentat rezultatele unui proiect de cercetare realizat de Institutul Național de Cercetări Economice ce vizează perfecționarea politicii de susținere a IMM-urilor în Republica Moldova și îmbunătățirea posibilităților pentru antreprenorii care au dat faliment și pot beneficia rapid de a doua sansă. Elena Aculai, doctor habilitat în economie a venit cu niște recomandari de prevenire a riscului de intrare în insolvabilitate pentru afaceriști.
„Sitemele de avertizare timpurie pentru afacerile cu ghinion pot fi: autoritățile fiscale, băncile comerciale și birourile istoriilor de credit. O variantă alternativă de susținere a IMM-urilor este crearea de către stat a unei instituții speciale, care va activa pe lângă Ministerul Justiției, oferind întreprinderilor servicii de notificare automată privind potențialele probleme, care pot apărea. Exemple de astfel de centre există în țările baltice: Centrul Estonian al Registrelor și Sistemelor Informaționale, care activează pe lângă Ministerul Justiției, sau Centrul Registrelor, fondat de Ministerul Justiției din Lituania”, a punctat conferențiarul cercetător Elena Aculai.
Micul Dejun de Afaceri este al doilea din cele trei evenimente care se vor desfășura pe parcursul implementării Proiectului Danube Chance 2.0 „Acceptarea eșecului pentru a facilita accesul antreprenorilor la a doua șansă în regiunea Dunării”, co-finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Transnațional Dunărea. ODIMM, împreună cu partenerii de proiect și-a asumat angajamentul de a susține crearea unui mediu favorabil pentru antreprenorii care au nevoie de o altă șansă printr-o serie de inițiative de îmbunătățire a mediului legislativ, de instruire și servicii de restructurare a afacerii.
Departamentul de Comunicare și RP ODIMM