ODIMM, MEI și OCDE s-au întrunit în cea de-a doua Reuniune a grupului de lucru public-privat privind internaționalizarea și consolidarea legăturilor lanțului de aprovizionare în sectorul procesării produselor alimentare din Republica Moldova.

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele chestionării IMM-urilor și rețelelor de magazine din Moldova și propuse recomandările preliminare de politici și acțiuni privind integrarea întreprinderilor din domeniul de procesare a produselor agroalimentare în lanțurile de distribuție la nivel național și internațional.

Șeful Programului OCDE pentru Eurasia, William Tompson, a subliniat faptul că Republica Moldova este o țară cu potențial mare de dezvoltare, iar suportul acordat de către OCDE  în ultimii 12 ani a contribuit la îmbunătățirea politicilor din sectorul IMM. „Suportul și recomandările prezentate de OCDE vor contribui la structurarea unor măsuri și programe ce și-ar propune să crească prezența întreprinderilor mici și mijlocii în rețelele de distribuție naționale și va spori competitivitatea lor pe piețele externe”, a punctat William Tompson.

„Constatările OCDE ne vor ajuta să actualizăm politicile din domeniu, astfel încât să ajungem să colaborăm cu noi parteneri internaționali de valoare, să accesăm piețe noi, să ne diversificăm produsele spre export, dar și să eliminăm barierele tehnice care apar în calea comerțului”, a declarat Secretarul de Stat, Iuliana Drăgălin.

Moderatorul reuniunii, Directorul general ODIMM, Iulia Costin a mulțumit partenerilor strategici pentru implicare și a subliniat importanța recomandărilor în elaborarea politicilor statului. „Prioritatea ODIMM este de a dezvolta mai multe instrumente de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii, să le ajutam să crească, să implementeze tehnologii noi, să fie prezente în rețele interne de distribuție  și să se orienteze spre export. Recomandările OCDE vor fi luate în calcul la elaborarea Politicilor statului pentru sectorul IMM”, a evidențiat Iulia Costin.

Totodată, partenerii slovaci au împărtășit bunele practici de promovare a producătorilor din țara lor în rețelele mari de distribuție și a instrumentelor de suport a IMM-urilor.

Rezultatele studiului, acțiunile și măsurile propuse vor fi prezentate în variantă finală în cadrul celei de-a 7-a întruniri a OECD Eurasia Competitivness Rountable, la care vor participa reprezentanți ai comunității internaționale și ai țărilor parteneriatului Estic.

Evenimentul a fost  organizat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și ODIMM, în cadrul proiectului ”Susținere în implementarea și monitorizarea Strategiei de Dezvoltare a Sectorului IMM” finanțat de către Uniunea Europeană și Guvernul Republicii Slovace, ca parte componentă a proiectului internațional ”EU4Business: de la politici la acțiuni”