Instruiri ODIMM pentru partenerii din sistemul bancar
ODIMM a dat startul instruirilor ofițerilor de credit din cadrul băncilor comerciale partenere. Astfel, lucrătorii din sistemul bancar au fost informați despre noile modificări operate în cadrul Instrumentului financiar destinat ÎMM-lor afectate de criza pandemică.
Prima bancă care a beneficiat de consultanță în domeniul garantării creditelor a fost B.C. „Moldova-Agroindbank” S.A. În cadrul sesiunii de instruire au fost explicate condițiile de garantare, procesul de solicitare a garanțiilor financiare, precum și beneficiile oferite tuturor părților implicate în proces.
Amintim că recent au fost modificate o serie de criterii a Produselor de garantare, în rezultatul cărora termenul de acțiune a facilităților acordate întreprinderilor afectate de criza pandemică a fost prelungit până la 31.05.2021. Totodată, a fost modificată perioada de referință pentru determinarea impactului crizei pandemice asupra afacerii.
Astfel, ÎMM-le care au înregistrat orice diminuare a cifrei de afaceri în primele 9 luni ale anului 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent, pot beneficia de credite pentru capital circulant garantate de stat în proporție de până la 80%, cu scutirea de plata comisionului de garantare până la 31.12.2021.
În același timp, companiile care solicită credite investiționale pot beneficia de garanții cu o valoare de maxim 5 mln. lei, care acoperă până la 80% din credit, iar suma maximă a creditului nu va fi limitată.
Noul Produs de garantare vine în susținerea companiilor afectate de criza pandemică și consecințele stării de urgență. Elaborarea acestui produs a fost posibilă grație alocării suplimentare a mijloacelor financiare în valoare de 50 mln. lei pentru capitalizarea Fondului de Garantare Creditelor.
Pentru a vizualiza noul produs de garantare destinat ÎMM-urilor afectate de criza pandemică accesați linkul
Până în prezent, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii al ODIMM au fost acordate 464 garanții financiare în valoare de 196,7 milioane lei, care au asigurat debursarea creditelor în sumă de 575,2 milioane lei și au generat investiții în economie în valoare de peste 803,4 milioane lei.
FGC este singurul fond de garantare a creditelor din Republica Moldova și are misiunea de a asigura accesul la finanțare pentru întreprinderile autohtone prin emiterea garanțiilor financiare.