ODIMM la 13 ani: rezultate, impact și planuri de viitor
„În 13 ani de activitate, ODIMM a devenit un partener de încredere, atât pentru sectorul privat cât și pentru partenerii de dezvoltare, asigurând acces la instrumente de suport pentru circa 140 000 de persoane, dintre care 80 000 de companii au avut acces la serviciile de consultanță în afaceri, 33 000 de antreprenori au fost instruiți. Peste 3600 de companii au obținut acces la finanțare în valoare totală de 500 milioane lei, ceea ce a generat aproximativ 1.2 miliarde lei investiții în economia națională și aproximativ 7 300 de locuri de muncă”. Declarația a fost făcută de ministrul Sergiu Railean la briefingul dedicat aniversării celor 13 ani de activitate a Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
Scopul organizației este de a susține dezvoltarea sectorului în conformitate cu prioritățile stabilite în strategiile și programele de dezvoltare.Republica Moldova are astăzi o rețea de 11 incubatoare de afaceri localizate practic în toate raioanele țării, precum și 2 Clustere în regiunile Sud și Nord ale Republicii.
„În contextul transformărilor economice și comerciale generate de pandemia de Coronavirus, echipa ODIMM a muncit continuu, asigurând accesul antreprenorilor la toată gama de instrumente de suport în afaceri în regim online, fiind acordate peste 4000 de consultații pentru antreprenori, și realizate transferuri în valoare de 29,5 mil lei pentru 258 de beneficiari”, a precizat ministrul.
Potrivit directorului general ODIMM, Iulia Costin, evoluția sectorului IMM și a economiei naționale a fost rezultatul comun al antreprenorilor, organizațiilor de suport în afaceri, autorităților publice locale, donatorilor, al echipei ODIMM și nu în ultimul rând al Guvernului Republicii Moldova.
„Pe parcursul a 13 ani de activitate, echipa ODIMM a lansat instrumente de suport care au transformat cultura antreprenorială din Republica Moldova și astăzi multe din ele sunt considerate modele de succes și sunt solicitate pentru a fi multiplicate în țările vecine”, a menționat Iulia Costin.
Din programele de succes de afaceri gestionate de ODIMM fac parte: Programul de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1, Programul Femei în Afaceri, Fondul de Garantare al Creditelor, Programul de promovare a participării la târguri și expoziții, Infrastructura de Suport în Afaceri și Programului Start pentru Tineri.
Pentru susținerea Infrastructurii de Suport în Afaceri la nivel regional, din bugetul de stat a fost alocată pentru anul 2020 suma de 2,2 mil. lei pentru dezvoltarea Incubatoarelor de afaceri și continuarea activităților post criză. De asemenea, se preconizează lansarea unui nou Program de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii în contextul crizei COVID 19, în valoare de 20 milioane de lei. Acest program va ajuta producătorii să-și vândă produsele online. În același timp, va fi lansat Programul Național de Ecologizare a IMM-urilor, care va susține întreprinderile din țară să aplice modele de afaceri și tehnologii prietenoase mediului.
Potrivit directorului general ODIMM, Iulia Costin, pe parcursul anului curent va fi lansată o platformă de învățământ la distanță “Academia Virtuală pentru Antreprenori”, aprobate și lansate „Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizarea acestora” și „Programul-Pilot de Suport al Inițiativelor de Cluster” și multe alte inițiative de suport pentru antreprenori.
La final, ministrul Sergiu Railean a mulțumit colegilor de la ODIMM pentru eforturile depuse în vederea susținerii mediului de afaceri din țară, dorindu-le perseverență, mult spor în tot ceea ce fac și cât mai multe afaceri competitive.