În perioada 23-24 octombrie 2020 în Comrat se desfășoară cea de-a șasea ediție a Forumului economic regional– Invest Găgăuzia 2020. Scopul evenimentului este de a promova potențialul economic și investițional al Republicii Moldova și, în special, a Unității teritoriale administrative Găgăuzia.

Ediția din acest an și-a propus să aducă în vizor subiecte actuale precum modele de dezvoltare economică a regiunii în contextul pandemiei generate de Covid 19, digitalizarea economiei și a afacerilor, atragerea investițiilor și promovarea parteneriatelor.

Directorul general ODIMM, Iulia Costin, prezentă la eveniment, apreciază implicarea autorităților autonomiei găgăuze în dezvoltarea și promovarea mediului de afaceri, accentuând susținerea continuă pe care o oferă ODIMM antreprenorilor din regiune, inclusiv prin intermediul instrumentelor de suport guvernamental și a programelor naționale implementate de ODIMM.

“Regiunea găgăuză are un potențial sporit de dezvoltare a afacerilor care trebuie valorificat pe deplin. Sunt convinsă că prin eforturile conjugate ale mediului de afaceri, ale sectorului public și a partenerilor de dezvotare va fi capitalizat potenţialul productiv şi creativ al ÎMM-urilor din regiune. Iar în circumstanțele actuale în care se află economia nu doar din Moldova, dar și din întreaga lume, e mai mult decât vital să ne adaptăm noilor condiții și cerințe ale pieței. În acest sens, a fost lansat Instrumentul de susținere privind Digitalizarea ÎMM-urilor care oferă suport informational și financiar companiilor pentru identificarea și achiziționarea tehnologiillor și soluțiilor digitale. Îndemnăm antreprenorii să profite de aceste oportunități”. 

Bașcanul Irina Vlah a spus că UTA Găgăuzia este o regiune dinamică și deschisă pentru afaceri cu parteneri din întreaga lume. Autonomia a investit în ultimii doi ani în dezvoltarea zonelor economice libere cca 4,5 milioane de dolari, fiind create peste 1500 de locuri de muncă. „Atragem investiții și dezvoltăm zonele economice, creăm hub-uri industriale, dezvoltăm infrastructura socială, școli, grădinițe și instituții medicale, dezvoltăm rețele de apeducte și gazoducte, construim drumuri și poduri, învățăm să digitalizăm procesele. Toate acestea le realizăm împreună cu Guvernul Republicii Moldova și cu partenerii noștri".

La forum  participă delegații din mai multe țări, printre care Rusia, Turcia, România, Belarus și Italia, precum și antreprenorii de pe întreg teritoriul Moldovei, Ministerul Economiei și Infrastructurii, instituții publice și de suport în afaceri. Pe durata Forumului sunt organizate întâlniri (B2B) dintre comunitatea de business locală cu reprezentanți ai companiilor străine pentru a identifica noi parteneriate.

Evenimentul își propune să contribuie semnificativ la implementarea și sprijinirea proiectelor inovatoare din sectorul economic al autonomiei, având un impact pozitiv asupra imaginii investiționale a regiunii, dar și a Republicii Moldova per ansamblu.