ODIMM reprezintă pilonul ecosistemului antreprenorial din Republica Moldova
Situația actuală a ecosistemului antreprenorial din Republicii Moldova și instrumentele de susținere a business-ului mic și mijlociu au fost puse în discuție în cadrul Conferinței Naționale „ODIMM – pilon al ecosistemului antreprenorial din Republica Moldova”, organizate miercuri, 17 mai 2017.
Evenimentul a avut loc în contextul Jubileului de 10 ani de la crearea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).
La Conferință au participat Vitalie Iurcu, Viceministrul Economiei, E.S. Pirkka Tapiola, șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Alexander Kremer, Manager de țară pentru Moldova, Banca Mondială, reprezentanți ai Ministerului Economiei din RM, parteneri de dezvoltare, proiecte internaționale, reprezentanți ai mediului de afaceri.
Obiectivul Conferinței a fost de ascoate în evidență importanța conlucrării dintre instituțiile statului, instituțiile de suport în business și cercetare cu mediul de afaceri, pentru crearea unui ecosistem antreprenorial durabil. Evenimentul a constituit o platformă pentru dialog dintre autoritățile publice centrale și locale, agenți economici și instituții de sprijin și cercetare în vederea identificării noilor modele și mecanisme de cooperare necesare pentru impulsionarea dezvoltării unui mediu de afaceri competitiv.
Pe parcursul a 10 ani, Ministerul Economiei, în parteneriat cu ODIMM a oferit suport IMM-urilor prin diversificarea instrumentelor de finanțare și crearea și dezvoltarea unei infrastructuri eficiente de suport în afaceri, consolidarea dialogului public-privat. Aceste măsuri au fost realizate prin intermediul Programelor naționale și internaționale, gestionate de ODIMM.
Pe parcursul anilor ODIMM a contribuit la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial pe majoritatea pilonilor, precum: cadrul de reglementări, piețele accesibile, capital uman, finanțări și fonduri, sisteme de suport, educație și formare antreprenorială. Astfel, în cei 10 ani de activitate, peste 100 mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care locuiesc în țară sau muncesc peste hotare au beneficiat de programele și proiectele implementate de ODIMM, peste 2500 de companii au primit finanțare în cadrul Programelor gestionate de organizație, în valoare de circa 235 milioane de lei. În această perioadă au fost create 9 Incubatoare de Afaceri în raioanele țării, altele 2 vor fi inaugurate în anul curent. Ca rezultat au fost create peste 3700 de locuri noi de muncă.
ODIMM a fost creată pe 17 mai 2007 de către Ministerul Economiei al Republicii Moldova ca și organizație publică, non-profit, la autogestiune. Printre cele mai importante programe naționale, gestionate de ODIMM sunt Programul de Atragere a Remitențelor în Economie, PARE 1+1, Programul de Reabilitare Economică a Tinerilor PNAET, Programul de instruiri „Gestiunea Eficientă a Afacerilor - GEA”, Fondul de Garantare a Creditelor -FGC, etc. Beneficiari ai programelor, gestionate de ODIMM sunt peste 100000 de persoane.