Primele 39 de companii din Republica Moldova vor primi finanțare pentru internaționalizarea afacerii
ODIMM sprijină companiile autohtone în accesarea de noi piețe de desfacere. Astfel, primele 39 de companii au semnat, astăzi, contractele de finanțare nerambursabilă cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijloocii prin intermediul Programului de susținere a afacerilor cu potential înalt de creștere și internaționalizarea acestora. Acestea vor beneficia de suport financiar sub formă de Business voucher de până la 100 mii lei pentru achiziționarea serviciilor de dezvoltare a afacerilor în vederea extinderii pe piețele externe. Semnarea contractelor a fost realizată prin intermediul semnăturii electronice în cadrul unui eveniment online.
Prezentă la eveniment, Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei (MEI) și Infrastructurii a menționat că statul va susține continuu inițiativele de atragere a investițiilor și de stimulare a exporturilor.
“Este un pas important în calea spre accedere la o piață externă diversificată și competitivă, la potențiali parteneri de dezvoltare a afacerilor și la oportunitatea de a beneficia de investiții străine necesare pentru accelerarea creșterii afacerii, atragerea forței calificate de muncă, logistică performantă și alte beneficii importante pentru creșterea afacerii”.
Directorul ODIMM, Iulia Costin a felicitat antreprenorii care au avut curajul și perseverența de a veni cu noi abordări în vederea internaționalizării afacerii.
“Vă felicit pentru șansa de a vă număra printre câștigătorii primului apel de proiecte investiționale. Ne bucură faptul că există un interes sporit al mediului de afaceri din Republica Moldova pentru promovarea produselor și serviciilor pe piețile externe, identificarea de noi parteneriate în afaceri și integrarea în lanțurile valorice. Suportul acordat prin acest program va ajuta companiile să adopte standarde internaționale, să implementeze noi tehnologii și să se poziționeze pe o nouă treaptă de dezvoltare”.
Suma finanțării nerambursabile oferită de stat celor 39 de afaceri sub formă de Business Voucher va constitui circa 3 milioane lei. Valoarea investiților din contribuția proprie a antreprenorilor este de circa 1,5 milioane lei.
Accesarea serviciilor de dezvoltare a afacerii solicitate de companii vizează: crearea brandbook-ului și a elementelor de vizibilitate; dezvoltarea sistemelor de optimizare a proceselor de lucru; evaluarea companiei în vederea implementării standardelor naționale și internaționale; accesarea instruirilor și a cursurilor de dezvoltare a angajaților; consultanță și asistență privind înregistrarea obiectelor de proprietate intelectuală și elaborarea planurilor strategice de dezvoltare și extindere pe noi piețe de desfacere.
Din numărul total de companii beneficiare de suport, 17 activează în sectorul industrial (fabricarea șervețelelor umede, de construcții metalice și din lemn; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, a parfumurilor și produselor cosmetice; producerea de micro-fibre din metale prețioase; prelucrarea lemnului, producerea mobilierului și a articolelor tapițate). Totodată, 15 întreprinderi își desfășoară activitatea în domeniul prestării serviciilor (promovare media și imprimare poligrafică inclusiv design grafic; alimentație publică; agreement și turism; proiectare și trasare a instalațiilor electrice; consultanță în diverse domenii; tehnologii informaționale). Alte 7 companii activează în sectorul agroalimentar (cultivarea și comercializarea culturilor nucifere, fructelor și legumelor, produselor apicole).
Totodată, 28 de companii au experiență de export (UE, Canada, Statele Unite ale Americii, Malaysia, Hong Kong, Singapore, Israel, China, Andora) și planifică să-și extindă activitatea pe noi piețe de desfacere, iar 11 sunt la etapa tatonării drumului spre internaționalizarea afacerii.
Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizarea acestora a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 439 din 01 iulie 2020 . Scopul Programului este de a contribui la creșterea economică durabilă prin atragerea investițiilor, sporirea competitivității și a productivității ÎMM din Republica Moldova, precum și internaționalizarea acestora. În cadrul programului, ÎMM-urile vor beneficia de suport informațional și consultativ, asistență financiară sub formă de “Business Voucher” de până la 100.000 lei și “Granturi” până la 2 mil. lei. La Program pot participa ÎMM-urile care activează pe piață de cel puțin 2 ani, demonstrează o creștere continuă și planifică să se extindă pe noi piețe de desfacere sau să substituie importurile de produse sau servicii în Republica Moldova.