BI-NETPartenerii Proiectului „Reţeaua Regională a Incubatoarelor de Afaceri" (Black Sea BI-NET) din Turcia, Grecia, România, Armenia, Ucraina şi Republica Moldova s-au întrunit la Chişinău în perioada 14-17 aprilie în cadrul unei conferinţe pentru a face schimb de experienţă şi bune practici. A fost discutat procesul de creare a reţelei internaţionale a incubatoarelor de afaceri în bazinul Mării Negre, ce va încuraja transferul de tehnologii şi va susţine întreprinderile din Incubatoarelor de afaceri în procesul de internaţionalizare.

 

La conferinţă au participat reprezentanţi ai Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, parteneri, organizaţii de suport în afaceri, managerii incubatoarelor membre ale Reţelei Incubatoarelor de Afaceri din Moldova.

 

În deschiderea evenimentului, Dna Iulia Iabanji Director General ODIMM a salutat prezenţa tuturor partenerilor proiectului „Reţeaua Regională a Incubatoarelor de Afaceri" şi a reiterat importanţa acestuia în procesul de dezvoltare a Incubatoarelor de Afaceri la nivel naţional şi internaţional prin schimbul de bune practici. Dna Lilia Palii, Directorul Direcţiei generale dezvoltarea mediului de afaceri a Ministerului Economiei a apreciat constituirea reţelei Black Sea BI-NET şi a menţionat că acesta este în concordanţă cu politicile şi strategiile actuale de susţinere a activităţii întreprinderilor mici şi mijlociii şi orientării acestora spre internaţionalizare.

 

Conferinţa a debutat cu prezentarea Raportului de cartografiere a Incubatoarelor de Afaceri din ţările participante la proiect, potenţiale beneficiare ale Reţelei regionale Black Sea BI-NET şi oportunităţile de dezvoltare comună. În acest context, a fost prezentată Reţeaua Incubatoarelor de Afaceri din Republica Moldova şi membrii acesteia. Philip SANTENS, managerul proiectului de asistenţă tehnică al UE "Asistenţă Tehnică pentru Suportul Bugetar Sectorial – Stimularea Economică în Zonele Rurale (ESRA)" a prezentat perspectiva europeană cu privire la rolul cooperării internaţionale şi networkingului în dezvoltarea Sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.

 

În cea de a doua zi de training, dna Lucia Uşurelu, vicedirector al proiectului Entranse 2 Your Business, a împărtăşit experienţa formării Incubatorului de afaceri din Soroca creat cu suportul Guvernului Norvegiei şi despre modul în care rezidenţii incubatorului de afaceri sunt susţinuţi prin traininguri, consultanţă şi sunt stimulaţi să creeze proiecte şi afaceri inovative. Un interes deosebit a trezit Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie PARE 1+1, prezentat de Viorica Cerbuşcă, vicedirector ODIMM. Despre instrumentele de susţinere a micilor antreprenori în Grecia, participanţii la training au aflat de la dl Evangelos Angelopoulos,  antrepreonor şi reprezentant al Centrului de Promovare a Tinerilor Antreprenori şi a Tehnologiei. Ulterior, cei prezenţi au participat la o sesiune de brainstormig privind metodele de promovare a reţelei Black Sea BI-NET.

 

Sesiunea de traininguri desfăşurată la Chişinău în perioada 14-16 aprilie a inclus şi o vizită de studiu la Incubatorul de Afaceri din Soroca. Programul de activităţi al Proiectului „Black Sea BI-Net"  prevede o serie de activităţi precum crearea reţelei de incubatoare 'Black Sea BI-Net', schimbul de experienţă şi bune practici între incubatoarele de afaceri din regiunea bazinului Mării Negre şi susţinerea activităţilor de internaţionalizare a IMM-urilor incubate.

 

Reamintim că Black Sea BI-Net are drept obiectiv general accelerarea dezvoltării unei economii productive şi competitive în regiunea bazinului Mării Negre. Proiectul este finanţat prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat (IEVP) şi Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA) în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră în bazinul Mării Negre 2007 - 2013. Proiectul are un buget de 800 mii euro şi o perioadă de implementare de 24 luni.

 

Pentru mai multe detalii: Marcela Stratan, Responsabil relaţii cu presa, ODIMM, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., tel.: +373 22 22-53-77.