Programul “PARE 1+1” ar putea fi extins în raioanele din estul R. Moldova
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în colaborare cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii au organizat pe 23 noiembrie 2017 în s. Coșnița, r. Dubăsari Conferința de promovare a Programului de atragere a remitențelor în economie “PARE 1+1” pentru locuitorii din stânga Nistrului. Evenimentul s-a desfășurat într-un local deschis de un beneficiar al Programului“PARE 1+1” care a revenit din Italia în satul natal Coșnița și a pus bazele unei afaceri.
În deschiderea evenimentului, Ghenadie Crețu, Coordonatorul Programului Migrație și Dezvoltare a Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Misiunea în Moldova salut interesul locuitorilor din stânga Nistrului pentru programele de suport acordate antreprenorilor din R. Moldova, prezentând istoricul colaborării OIM, ODIMM și UE în vederea instituirii și realizării Programului “PARE 1+1” modelat în baza exemplelor altor țări, precum Mexic cu programul Tres por Uno (3+1)”. „Programul a fost lansat pentru a redirecționa resursele financiare ale migranților din consum cum ar fi investițiile imobiliare răspândite între migranți spre sectoarele economice active ale țării” a subliniat Ghenadie Crețu.
Daniela Dascaliuc, șef direcție finanțarea IMM-urilor din cadrul ODIMM a prezentat esența și etapele programului “PARE 1+1” conceptualizat și realizat din anul 2010 în dreapta Nistrului și câteva istorii de succes a acestuia: ferma de chinchila, de melci, de struți, de prepelițe.
Alla Novac, beneficiara programului PARE 1+1 a vorbit din propria experiență de participare în mai multe programe gestionate de ODIMM. Antreprenoarea a utilizat grantul obținut din program pentru a construi o seră de roșii, iar timp de 5 ani a majorat numărul serelor la 40. Alla Novac conduce și afacerea fiicei sale, migrantă în Franța, care a beneficiat de acest Program și a fondat o altă gospodărie țărănească.
Prezentarea Programului a trezit interes din partea locuitorilor din stânga Nistrului privind rigorile de eligibilitate a potențialilor beneficiari, procedurile de verificare a provenienței remitențelor, gradele de rudenie a beneficiarilor, cetățenia acestora etc. Organizatorii le-au dat asigurări că toate aspectele privind impedimentele în realizarea Programului în stânga Nistrului vor fi centralizate și luate în considerație în procesul de extindere a acestui program în zona nistreană.
În cadrul conferinței de informare au fost prezentate și alte programe de susținere a antreprenoriatului mic și mijlociu: Fondul de Garantare a Creditelor, Programul-pilot “Femei în Afaceri”, “Business Academy for Women”, Gestiunea Eficientă în Afaceri, precum și portalul pentru (potențialii) antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului care oferă informații pas-cu-pas privind deschiderea, dezvoltarea și gestionarea acestora – www.businessportal.md și platforma de finanțare colectivă (crowdfunding) Guvern24.