Promovarea eco-inovației în cadrul IMM
Oamenii de afaceri din Republica Moldova, interesați de obținerea produselor și modelelor de consum sustenabile, au fost familiarizați astăzi, în format virtual, cu metodele europene de promovare a eco-inovațiilor în domeniul antreprenorial. Totodată, au fost oferite exemple de bune practici ale companiilor din străinătate, care ar putea fi valorificate de antreprenorii autohtoni. În cadrul primului Atelier național cu genericul „Promovarea eco-inovației în cadrul Întreprinderilor Mici și Mijlocii”, inițiat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) în cadrul proiectului regional EU4Environment, au participat peste 100 de reprezentanți ai autorităților publice, mediului de afaceri, academic, organizații de mediu și parteneri externi de dezvoltare.
Directorul general ODIMM, Iulia Costin, în deschiderea evenimentului, a accentuat că implementarea practicilor innovative în activitatea întreprinderilor mici și mijocii este imperios necesară în contextul provocărilor economice la nivel global.
“Promovarea eco-inovațiilor în obținerea produselor companiilor autohtione reprezintă una din soluțiile viabile pentru adaptarea la condițiile și provocările dificile apărute în ultima perioadă. Adaptarea practicilor europene de către întreprinderi va favoriza dezvoltarea acestora și va oferi un potential sporit de a face față presiunii concurențiale existente atât în interiorul țării cât și pe plan extern”.
Prezent la eveniment, Vasile Vulpe, șef Direcție politici economice și mediul de afaceri din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii a reiterat susținerea Guvernului în promovarea sustenabilității afacerilor.
„Promovarea bunelor practici de transfer tehnologic şi afaceri inovaționale, precum și familiarizarea cu studiile de caz privind eco-inovațiile existente în țările membre ale Uniunii Europene vor contribui la consolidarea capacităților în domeniul eco-inovației IMM-urilor din Republica Moldova și va permite preluarea celor mai bune practici în acest sens. Eco-inovarea poate și trebuie să fie soluția care conduce inevitabil la realizarea progreselor în atingerea obiectivului de dezvoltare economică durabilă”, a declarat Vasile Vulpe.
Atelierul de lucru a avut drept scop prezentarea metodologiei UNEP și a UE de promovare a eco-inovației în cadrul IMM.
Implementarea cu succes a eco-inovațiilor poate fi realizată prin furnizarea de programe de instruire și educație, a declarat Alex Leshchynskyy, Ofițer Tehnic în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.
„Eco-inovațiile în domeniul atreprenorial sunt un proces provocator, iar identificarea barierelor şi oportunităţilor la nivelul fiecărei afaceri şi a principalelor lacune ar putea ajuta la construirea unei înţelegeri mai bune a contextului şi condiţiilor pentru implementarea acestora în Republica Moldova”.
Susținerea eco-inovațiilor în mediul afacerilor reprezintă una dintre cele trei domenii cheie ale Programului de Ecologizare a IMM-urilor, gestionat de ODIMM.
„Scopul Programului de Ecologizare a IMM-urilor este de a promova, sprijini și dezvolta capacitățile antreprenoriale ale IMM-urilor pentru a-și adapta procesele și serviciile de producție către sustenabilitatea socială și de mediu. Viziunea și obiectivele acestuia sunt bine aliniate cu viziunea UNEP și a UE privind eco-inovația pentru IMM-uri”, a declarat Constantin Țurcanu, șef Direcție finanțare internaționalizare și export, din cadrul ODIMM.
Datele unui Raport național privind evaluarea performanțelor dezvoltării economice verzi în baza setului de Indicatori ai Creșterii Verzi, elaborat în 2017 cu suportul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în cadrul proiectului EaP GREEN indică faptul că doar 3% din inovații sunt aplicate în practică în sectorul de afaceri în Republica Moldova. Promovarea implementării eco-inovațiilor în afaceri va oferi Republicii Moldova o serie de oportunități pentru a profita atât de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană, cât și de a atinge obiectivele prevăzute în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.