Rezultatele implementării a trei programe de sprijin pentru IMM-uri (PARE 1+1, Femei în Afaceri și Instrumentul de sprijin pentru digitalizarea IMM-urilor) de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, au fost prezentate astăzi într-un eveniment la Chișinău.

UE a acordat suport ODA prin Programul „Sprijin pentru IMM-urile din zonele rurale” între 2018 și 2021 pentru promovarea dezvoltării antreprenoriatului în zonele rurale din Moldova. Cu sprijinul financiar de 4,25 milioane de euro, ODA a implementat trei programe de sprijin pentru IMM-uri, PARE 1+1, Femei în afaceri și Instrumentul de sprijin pentru digitalizarea IMM-urilor. În total, 564 de afaceri au beneficiat de granturi directe, vouchere, instruire și consultanță gratuită pentru dezvoltarea planurilor de afaceri, rezultând în crearea a 1582 de locuri de muncă. Finanțarea din partea Uniunii Europene a atras investiții totale de peste 8 milioane de euro în economia națională.

Rezultatele de mai sus au fost prezentate în detaliu diverselor părți interesate, într-un eveniment public organizat de ODA astăzi la Chișinău, cu sprijinul proiectului UE de asistență tehnică „Rural SMEs Support Policy Window”.

În cuvântul de deschidere, ministrul economiei Sergiu Gaibu a mulțumit partenerilor europeni pentru tot suportul oferit și a prezentat proiectele la care lucrează ministerul pentru a simplifica activitatea antreprenorilor, în special în regiuni.

“Ministerul Economiei are politici de pregătire a instrumentarului care să susțină antreprenoriatul din regiune. Dezvoltăm o serie de programe care să susțină și să dezvolte procesarea la nivel local a produselor alimentare. Aici, am avut un suport deosebit din partea programului susținut de UE pentru a dezvolta o componentă nouă, cea de dezvoltare a procedurilor pentru trei subsectoare: simplificarea mecanismelor de procesare a produselor agricole, simplificarea procedurilor pentru domeniul HORECA la nivel regional și local și cerințe simplificate pentru apariția grădinițelor mai aproape de casă, pentru ca mamele să se poată încadra mai ușor în câmpul muncii”, a precizat ministrul Gaibu.

Directorul interimar ODA, Dumitru Pîntea, a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinirea mediului de afaceri din zonele rurale prin Schema Directă de Suport și a exprimat interesul pentru a continua colaborarea cu UE pentru viitoarele proiecte. Totodată, directorul interimar ODA  a prezentat programele noi de sprijin pentru antreprenori și condițiile actualizate în acest an.

„ODA se află în curs de reformă și își propune să își consolideze capacitatea instituțională. În acest an au fost lansate noi programe, iar cele existente au fost actualizate și îmbunătățite pentru a oferi cât mai multe oportunități de dezvoltare mediului de afaceri autohton. Prin noile programe vom susține inovațiile, noile tehnologii și transformarea digitală a afacerilor. Totodată, procesele de aplicare pentru programele de sprijin antreprenorial sunt simplificate prin eliminarea obligativității de a prezenta mai multe acte justificative. Vom continua să identificăm și să susținem proiectele inovatoare ale persoanelor cu spirit antreprenorial care încep de la idee și ajung până la export.”

Beneficiarii programelor s-au arătat mulțumiți de evoluția companiilor urmare a proiectelor implementate. Ion Arpintin, beneficiar PARE 1+1, spune că a fost ajutat să parcurgă etapele de la pornirea unei afaceri agricole până la dezvoltare și extindere. Datorită sprijinului ODA, a evitat multe greșeli, iar acum are planuri pentru a crește. „În urma investiției, am reușit să extindem suprafața terenurilor în administrare. Intenționăm să mai înființăm pe 5 hectare consolidate încă o livadă modernă de nuci. Vom planta un alt soi, mai productiv și care intră în rod mai devreme”.

Victoria Bakery a beneficiat de sprijin în cadrul Programului Femei în Afaceri.  „Cu banii primiți de la Uniunea Europeană am procurat un mixer italian, care ne-a permis să extindem producția și să angajăm mai mulți oameni. Totodată, am folosit grantul pentru a elabora un site web, o pagină de Facebook și una de Instagram, care ne ajută să ne promovăm și să ne vindem producția”, spune Vera Julidova, una dintre cele două fondatoare a companiei Victoria Bakery din Criuleni.

Prin Programul de digitalizare a IMM-urilor, derulat de ODA și sprijinit financiar de Uniunea Europeană, întreprinderea specializată în coaserea de uniforme din Orhei, Textile Contact, a cumpărat un ploter propriu, care a permis digitalizarea tuturor articolelor produse de companie. „Acum îndrăznim să producem și modele mai complicate și nu coasem nici un model până nu elaborăm tiparul digital. Astfel, am redus costurile cu cca 7% și, desigur, vânzările noastre au crescut. Acum, pot spune că suntem aproape gata să lucrăm și la export”, spune Pelagia Țipu.