Săptămânile industriei UE 2022 - EU4Environment susține metodologia eficientizării resurselor și producerii mai pure drept piatră de temelie pentru economia verde în Republica Moldova
Evenimentul, care a avut loc joi, 10 februarie 2022, a marcat începutul aplicării Eficientizării Resurselor și Producerii Mai Pure (RECP) în Republica Moldova. În cadrul programului regional finanțat de Uniunea Europeană (UE), EU4Environment, dar și a evenimentului emblematic annual, Zilele industriei UE 2022, membrii sectorului privat din Republica Moldova s-au reunit în format virtual cu reprezentanții Guvernului și a organizațiilor naționale și internaționale pentru a discuta, prezenta și promova mijloace și instrumente care sprijină tranziția țării către o economie verde.
Webinarul a promovat o aplicare mai largă a metodologiei RECP, în cadrul căreia va fi dezvoltată o piață locală a furnizorilor de servicii (inclusiv cu suficiente capacități și abilități locale). RECP este implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) în cele șase țări ale parteneriatului estic (EaP) (inclusiv Moldova) în cadrul Acțiunii EU4Environemnt. O parte a Acțiunii se referă la introducerea unei instruirii specializate RECP pentru specialiștii din energie și mediu și pentru reprezentanții întreprinderilor de producție care doresc să devină CompaniiDemonstrative RECP.
„Este important ca în acest eveniment să fie implicate ministerele ce au tangență cu activitățile EU4Environment, alături de agențiile economice și de reprezentanții diferitor întreprinderi - întrucât cooperarea cu acești actori este un aspect cheie de care depinde tranziția Republicii Moldova la economia verde. Ministerul Mediului recunoaște că activitățile economice trebuie desfășurate cu maximă responsabilitate față de mediu, și față de societate. Astfel, planul de acțiuni al Guvernului privind protecția mediului include o serie de măsuri prioritare: Strategia de mediu pentru anii 2022-2033, Programul de promovare a economiei verzi pentru anii 2022-2027 și Programul de dezvoltare cu emisii reduse până în anul 2033. Toate aceste politici vor fi urmate de acțiuni practice ce vor sprijini implementarea lor, implicând întreprinderile, agenții economici, și populația, în ansamblu. Din acest motiv, apreciem sprijinul și angajamentul programului EU4Environment și încurajăm toți partenerii de implementare și beneficiarii locali să depună un efort maxim pentru a obține rezultatele necesare, a fortifica capacitatea națională, și a promova economia durabilă. În acest context, RECP este extrem de important pentru realizarea ambițiilor menționate anterior. Participarea ODIMM (Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici și Mijlocii) la Componenta dată, dirijată de UNIDO, poate asigura continuitatea activităților planificate. În perioada următoare, Ministerul va aborda ecologizarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM-uri), eco-inovarea, și etichetarea ecologică, deoarece acestea promovează atât locuri de muncă noi și verzi, cât și produse sau servicii ecologice. Vă asigur că ne vom oferi tot sprijinul pentru ca aceste planuri să devină realitate și să întărim colaborarea cu toți partenerii implicați”, a declarat Dna. Iordanca-Rodica Iordanov, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Punctul focal național al Guvernului în cadrul proiectului EU4Environment.
Organizat în cadrul campaniei Zilele Industriei UE, evenimentul a abordat și subiecte ce țin de domenii de transformare verde și digitală, dar și de reziliență și circularitate (prin dezvoltarea capacității naționale a întreprinderilor industriale din Republica Moldova), încurajând dialogul între sectorul privat și Guvern și facilitând noi parteneriate.
„Aș dori să mulțumesc UNIDO pentru munca excelentă în implementarea Componentei Economia Circulară și Noi Oportunități de Creștere în cadrul programului EU4Environment în Moldova (sub îndrumarea strategică a UE), dar și ministerelor și ODIMM pentru angajamentul asumat. Încurajez participarea părților interesate, deoarece parteneriatele dintre guvern și sectorul privat sunt vitale pentru tranziția verde. Subiectul webinarului este atât oportun, cât și de o mare importanță, deoarece RECP este un instrument de succes pentru a crește eficiența resurselor și a preveni ca acestea să nu devină deșeuri. Acest lucru reduce poluarea și deșeurile, ceea ce este benefic pentru economie și mediul înconjurător. Acestea sunt prioritățile principale care vor face ca Moldova să devină mai competitivă, mai eficientă din punctul de vedere al resurselor și mai durabilă - și sunt în conformitate cu Pactul Verde al UE. UE își continuă angajamentul de a asigura tranziția verde și de a transforma provocările de mediu în oportunități, lăsând pe nimeni în urmă”, a spus dl. Gintautas Baranauskas, Șef adjunct al Departamentului Operațiuni, Delegația UE în Republica Moldova.
Evenimentul online a adunat aproximativ 80 de participanți din diverse domenii de activititate și a ajuns la aproximativ 200 de telespectatori pe rețelele de socializare, unde a și fost transmis în direct. În cadrul webinarului, s-a pus accentul pe importanța parteneriatelor și a sinergiilor, s-a sporit gradul de conștientizare cu rivier la experiența și sprijinul existente în domeniu, și s-a discutat despre aplicarea metodologiei RECP în cadrul întreprinderilor (atât la nivel individual, cât și ca parte a Cluburilor RECP, așa cum au fost stabilite în Cahul și Găgăuzia).
„Eficiența resurselor este unul dintre programele emblematice pe care UNIDO le introduce la nivel global și, datorită sprijinului UE (ca donator al EU4Environment), și la nivel regional în țările parteneriatului estic (EaP). Arena de afaceri și problemele tranziției verzi și rezilienței reprezintă un subiect strategic pentru UNIDO, deoarece ne străduim să prevenim impactul negativ al industriilor asupra biodiversității, climei, și mediului. În acest context, considerăm eficiența resurselor ca o piatră de temelie pentru implementarea Economiei Circulare în Moldova”, a spus dna. Tatiana Chernyavskaya, Manager de Proiect EU4Environment, Direcția pentru Mediu și Energie, UNIDO.
Participanții au reacționat pozitiv la introducerea metodologiei RECP și au manifestat un mare interes în a participa la instruiri dedicate RECP și Cluburilor RECP.
„Mă bucur să văd un număr atât de mare de participanți care confirmă interesul și relevanța acestui eveniment de actualitate. Pentru acest program, ODIMM a fost mandatat drept partener al UNIDO pentru a asigura sprijinul afacerilor din Moldova. Ca urmare a ultimilor ani, au fost lansate noi programe, dedicate creșterii afacerilor, digitalizării, și promovării rezilienței și activităților economice verzi. Un domeniu destul de important este cel de ecologizare, deoarece abordează și obiective de mediu. Întreprinderile sunt unii dintre cei mai mari poluanți, însă acestea nu au întotdeauna capacitatea necesară pentru a urma legislația actuală pe cont propriu și nici oportunitatea sau cunoștințele pentru a-și măsura singure impactul imediat asupra mediului”, a spus dl. Dumitru Pîntea, Director ODIMM, Partener de Formare și Evaluare RECP al UNIDO.
Informații generale
Actiunea EU4Environment, finanțată de Uniunea Europeană, își propune să susțină Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, și Ucraina să-și păstreze și să-și valorifice capitalul natural, sporind bunăstarea mediului pentru oameni și beneficiind de noi oportunități de dezvoltare. Cu un buget de aproximativ 20 de milioane de EURO pentru toate cele șase țări, proiectul EU4Environment se realizează cu sprijinul a cinci parteneri internaționali: OCDE, UNIDO, UNEP, UNECE și Grupul Băncii Mondiale. Pentru mai multe informații vă rugăm vizitați: www.eu4environment.org
Contact
Dna. Tatiana Chernyavskaya
Manager de Proiect EU4Environment
Direcția pentru Mediu și Energie
Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO)
Email: