Prezentare SES IARezinaLa finele săptămînii curente, în sala de ședințe a Incubatorului de Afaceri din Rezina (IAR), a fost prezentat Proiectul Senior Experten Service (SES). Evenimentul a fost organizat de către IAR, în parteneriat cu Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), având ca invitat pe dna Ute Sonnen, coordonatoarea  proiectului din Germania. Antreprenorii prezenți la eveniment, au fost informați cum pot beneficia gratuit de consultanţă de la experţii germani.

 

Oaspeții și asistența au fost salutați de către dl Gheorghe Botnaru, vicepreședinte al raionului, care a apreciat drept oprtună asistența unor experți veniți dintr-o țară cu nivel înalt de dezvotare.

 

Suportul SES constă în delegarea experţilor germani de înaltă calificare, pe parcursul unei perioade de la 3 săptămâni până la 6 luni, pentru a lucra nemijlocit în instituţia solicitantă şi a oferi consultaţii şi sfaturi practice, contribuind la dezvoltarea acesteia. Una dintre componentele principale ale fiecărei misiuni constă în instruirea specialiştilor şi managerilor locali.

 

Cei aproximativ 10.000 de experţi înregistraţi în cadrul SES consiliază întreprinderi mici şi mijlocii, instituţii de învăţământ şi profesionale, administraţii publice locale, ONG-uri, precum şi organizaţii din domeniul sănătăţii. Până la momentul actual, circa 712 experţi germani şi-au împărtăşit experienţa cu întreprinzători din Moldova. Domeniile de consultanţă sunt diverse, în funcţie de sfera de activitate şi problemele întâlnite: prestări servicii, meşteşug, industrie, construcţii, gospodării ţărăneşti, instruire, comerţ etc.

 

Senior Experten Service (SES) este una din organizaţiile lidere în domeniul delegării experţilor şi managerilor pensionaţiPrezentare SES la IARezina. Este o fundaţie non-profit, cu sediul în Bon, care din 1983 oferă ”ajutor pentru autoajutor”, realizând peste 25.000 de misiuni în 160 de ţări. În prezent, în cadrul SES sunt înregistrați aproximativ 10000 de experți, care oferă consiliere în peste 50 de domenii.

 

     
Experiența membrilor SES le poate fi utilă solicitanților de consiliere la sporirea competitivității, productivității și rentabilității afacerii; optimizarea organizării întreprinderii și proceselor de muncă; implementarea unor noi tehnologii; extinderea gamei de produse și asigurarea calității acestora; modernizarea marketingului; rezolvarea problemelor de ordin tehnic; identificarea perspectivelor și oportunităților de dezvoltare a afacerii.

  

     Pe final, dl Mihai Fricățel, administratorul IAR, i-a solicitat oaspetelui raspunsuri la mai multe întrebări, gen cazarea experților, plata deplasărilor, asistenței medicale în caz de necesitate etc. Dna Ute Sonnen a răspuns cu amabilitate la toate întrebările, exprimîndu-și speranța că rezinenii vor solicita serviciile experților germani și vor cunoaște adevăratul succes în afaceri.