În perioada 9 – 12 decembrie colaboratorii ODIMM au participat la cursul de instruire cu tematica "Elaborarea propunerii de proiect pentru granturile UE", având în calitate de trainer pe expertul în proiecte europene Dl Sotiraq GUGA, din Belgia.

Obiectivul principal al instruirii a fost oferirea unui suport informațional, pe care ODIMM urmează să îl implementeze pentru a atrage investiții și facilita accesul la fondurile UE pentru susținerea mediului de afaceri din Republica Moldova.

IMG 9332

Timp de patru zile de instruire participanții au lucrat în grupuri, fiecare grup având ca sarcină să identificarea și dezvoltarea ideilor de proiect utilizând cadrul logic. Temele puse în discuție au vizat dezvoltarea incubatoarelor de afaceri din Moldova; internaționalizarea IMM-urilor; sustenabilitatea start-up-urilor și dezvoltarea dialogului public – privat. În luna ianuarie 2015 va avea loc cea de-a doua etapă a trainingului. În cadrul căreia va fi abordat procesul de implementare a proiectelor europene.

Trainingul a fost organizat cu suportul financiar al proiectului UE – Asistență Tehnică pentru Suportul Bugetar Sectorial – Stimularea Economică în Zonele Rurale (ESRA).

*Uniunea Europeană este cel mai mare donator de granturi. Din totalul de 100 mlrd de euro, 1 mlrd sunt alocate proiectelor prin schemă de grant. Pentru proiectele de dezvoltare, democratizare, drepturile omului, programe unitare sunt alocate 400 milioane, pentru proiectele sectorului social – 7o milioane de euro, iar pentru educație sunt alocate 50 de milioane de euro.

 

IMG 9362  IMG 9291

 

IMG 9328  IMG 9301

 

IMG 9374