Un nou acord de colaborare pentru garantarea creditelor a fost semnat de FGC cu B.C. ,,Comerţbank” S.A.  în luna iunie, anul curent. Scopul principal al parteneriatului îl constituie implementarea schemelor de garantare pentru sporirea accesului la credite a întreprinderilor micro şi mici.

 

 

Astfel, FGC facilitează accesul la finanţăre prin acordarea de garanţii pentru creditele contractate de la băncile comerciale autohtone. În acest context, anunţăm că antreprenorii se pot adresa la partenerii FGC: BC ,,Moldova - Agroindbank” S.A.;  BC ,,Moldincobank” S.A.; ,,Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.; ,,Banca Comercială Română Chişinău” S.A.; ,,Banca de Economii” S.A.; BC ,,UNIBANK” S.A.; BC ,,ProCredit Bank” S.A.; BC Victoriabank S.A.

 

Amintim că, Fondul de Garantare a Creditelor este gestionat de Organizaţia de Dezvoltare a Intreprindelor  Mici şi Mijlocii (ODIMM), care facilitează accesul la creditare pentru întreprinderile viabile, dar care nu dispun de suficient gaj. FGC reprezintă o pârghie eficientă de îmbunătăţire a accesului la finanţe pentru micii antreprenori, iar garanţia financiară este un produs acordat antreprenorilor care dispun de suficiente capacităţi de rambursare a unui credit, dar, din lipsa unui gaj acceptabil de bancă, nu îl pot obţine.

 

Pe parcursul anului 2013, banca cea mai activă în acordarea creditelor cu garanţia financiară ODIMM  a fost BC „Moldova Agroindbank” SA, în favoarea căreia au fost eliberate 41 de garanţii financiare care au permis debursarea creditelor în sumă de cca 19 mln lei.

 

Analiza impactului garanţiilor asupra întreprinderilor denotă faptul că fiecare leu acordat în anul 2013 sub formă de garanţie atrage investiţii în economie în valoare de cca 4 lei.