fgc blue finalAccesul la finanțare este unul dintre impedimentele principale pentru dezvoltarea firmelor mici și mijlocii din Republica Moldova. Majoritatea antreprenorilor autohtoni, care au nevoie de bani pentru a-și susține activitatea curentă sau pentru investiții care să le ajute la dezvoltarea și creșterea afacerilor, se orientează spre creditul bancar ca sursă de finanțare. În teorie lucrurile stau bine. Însă în practică, IMM-urile întâlnesc multe impedimente în procesul de contractare a creditelor. Un colac de salvare pentru antreprenorii, care nu reuşesc să convingă instituţiile financiare privind viabilitatea afacerilor este Fondul de stat de garantarea creditelor (FGC), gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).  
 
Pentru întreprinderile care nu dețin suficient gaj și pot rata șansa de a obține un împrumut bancar, Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) are posibilitatea de a garanta până la 70 la sută din valoarea creditului. Schema de acordare a garanțiilor financiare este următoarea: antreprenorul care dorește să beneficieze de garanții oferite de FGC va trebui să meargă la una din cele 7 bănci partenere pentru a negocia condițiile procedurii de creditare, după care ODIMM oferă o garanție financiară pentru diferența negociată de gaj. Garanția financiară este oferită pentru maxim 5 ani.
 
Atât în Republica Moldova, cât și în alte state, așa cum demonstrează practica internațională, garanțiile de creditare presupun și anumite costuri. ODIMM a simplificat procedura de solicitare a garanţiei, oferind IMM-urilor acces mai rapid la finanţare, reducând costurile de garantare de la 2% la 0,5% anual. 
 
Vlad Mantaluța, șeful Fondului de Garantare a Creditelor, susține, că pentru perfectarea unui contract de gaj/ipotecă agentul economic suportă cheltuieli de evaluare, notariale, de asigurare etc, care de multe ori sunt cu mult mai mari decât costul garanției financiare. Prin urmare, dacă substituim aceste cheltuieli, costul garanției oferite de ODIMM nu majorează finanțarea, iar acest lucru este un argument în plus ca reprezentanții ÎMM-uri să opteze anume pentru această garanție oferită de stat.
 
De asemenea, începând cu anul 2013 sunt propuse garanţii financiare pentru întreprinderile exportatoare.  Din anul 2016, suma maximă este de 5mil. lei, cu rata de acoperire de 50% din valoarea creditului. Pe parcursul anilor, acest mecanism și-a demonstrat funcționalitatea și viabilitatea, iar antreprenorii au avut ocazia să se convingă că este un instrument eficient pentru dezvoltarea afacerilor.
De la începutul anului curent, ODIMM prin intermediul FGC a acordat 42 de garanții financiare în valoare de 25 milioane lei, care au atras investiții în valoare de peste 106 milioane de lei. Analiza impactului garanţiilor denotă faptul că fiecare leu acordat sub formă de garanţie permite efectuarea investiţiilor în valoare de 5 lei.
 
Astfel, până în prezent, creditele garantate de ODIMM au contribuit la îmbunătăţirea capacităţilor de producere în agricultură, industria alimentară, industria de prelucrare a lemnului, servicii, construcţii etc. Concomitent, trebuie precizat impactul benefic asupra creării locurilor de muncă, majorarea cifrei de afaceri, sporirea contribuţiilor la bugetul de stat.