La Chişinău, au început cursurile de instruire antreprenorială pentru şefii direcţiilor economice din consiliile raionale, organizate de Ministerul Economiei, cu suportul tehnic și logistic al proiectului finanțat de UE, numit “Asistență Tehnică pentru Suportul Bugetar Sectorial – Stimularea Economică în Zonele Rurale (ESRA)”.

Responsabilii pe problemele economice din consiliile raionale urmează să obţină, în urma acestui trening, cunoştinţe ce ţin de  noţiunile şi specificul activităţii IMM-urilor, care sunt aşteptările  agenţilor economici care activează în acest sector şi cum pot ei , în calitate de autoritate publică locală să-i ajute în soluţionarea problemelor care ar putea să apară pe parcursul activităţii.  Temele de formare vor include, printre altele: caracteristici ale unui antreprenor, stabilirea contactelor cu un antreprenor, promovarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), măsurile şi etapele cheie în consilierea IMM-urilor, suport în ciclul de finanţare a întreprinderilor, monitorizarea şi evaluarea eficienţei şi eficacităţii programelor și proiectelor de dezvoltare economică locală.

Cursul este susţinut  de experți internaționali ai proiectului, precum şi formatori locali din Ministerul Economiei (ME) şi Organizaţia de Dezvoltare a IMM-urilor (ODIMM) din Republica Moldova. Pe parcursul anului 2012, se planifica nu mai puțin de 4 instruiri de acest gen, unde vor pregătiți circa 75 de angajați ai Direcțiilor Economice ale Consiliilor Raionale în promovarea subiectelor de: dezvoltare economică rurală, promovare antreprenorială și suport în afaceri.

Prezentă la eveniment, Şefa Direcţiei politici de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii şi profesii liberale, Valentina Veveriţă a salutat participanţii la trening,  reiterînd poziţia Ministerului Economiei în vederea consolidării sistemului de parteneriat cu direcţiile şi serviciile  economice din cadrul Consiliilor raionale. Referindu-se la utilitatea acestor cursuri de instruire, Valentina Veveriţă a ţinut să precizeze că cunoştinţele obţinute de funcţionarii publici din autorităţile locale îi va ajuta pe aceştia să vină cu soluţii adecvate pentru îndepărtarea barierelor în procesul de activitate a  IMM-urilor în regiunile Republicii Moldova, în special în zonele rurale.

Liderul de echipă al proiectului, Philip Santens, în discursul său de deschidere, s-a referit la importanţa dezvoltării economiece în zonele rurale în Republica Moldova în general şi a IMM-urilor în particular, precizînd că acestea au un rol important în dezvoltarea durabilă a  economiei. în susţinerea acestei idei, Philip Santens a menţionat că în Uniunea Europeană 92 % din toate  afacerile din zonele rurale sunt IMM-uri, iar 85 % din totalul locurilor de muncă sunt oferite de IMM-uri.

Cursurile de instruire vor fi organizate în perioada 27-30 martie pentru reprezentanţii direcţiilor şi serviciilor  economice din cadrul Consiliilor raionale din regiunea de nord şi de centru a Republicii Moldova  şi respectiv 3-6 aprilie, pentru reprezentanţii direcţiilor şi serviciilor  economice din cadrul Consiliilor raionale din regiunea de sud a ţării.
Precizăm, că conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în prezent în Republica Moldova întreprinderile mici şi mijlocii deţin cota de 97,6% din totalul întreprinderilor din ţară, asigură 57,3% locuri de muncă din economie şi 37,1% din cifra de afaceri.

Notă: Proiectul de asistență tehnică al Uniunii Europene numit “Asistență Tehnică pentru Suportul Bugetar Sectorial – Stimularea Economică în Zonele Rurale (ESRA)” este un proiect lansat recent (15 martie 2012). Printre  obiectivele proiectului fot fi enumerate elaborarea politicilor mai bune la nivel de ţară şi sector, sporirea  activităților  de afaceri în zonele rurale, perfecţionarea sistemelor de Management al finanţelor publice.  Bugetul proiectului este de 2,5 milioane euro iar durata de implementare este de 24 luni începând cu 20 decembrie 2011. Principalii beneficiari sunt Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova.