Sera UngheniSâmbătă, 09 noiembrie, 2013, un grup de 17 tineri beneficiari ai cursurilor de instruire organizate în cadrul Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor, au efectuat o vizită de studiu la un şir de oameni de afaceri din raionul Ungheni.

Programul vizitei a inclus deplasarea la 5 agenţi economici cu diverse genuri de activitate: SRL „ A.A.A.Autoprioritar " (şcoala auto), SRL „DigitalEnter" (comercializarea tehnicii de calcul, accesoriilor şi prestări servicii de reparaţie), GŢ „Glodeanu Anatol" (creşterea legumelor în sere), GŢ „Rabacu Nicolae" (creşterea iepurilor) şi SRL „Vladcomlux" (servicii turistice).

Tinerii au avut ocazia să discute cu antreprenorii subiecte ce ţin de dezvoltarea afacerii, accesarea creditelor şi granturilor, metodele de marketing utilizate, strategia de dezvoltare şi dificultăţile ce ţin de cadrul legislativ, concurenţă şi planificarea afacerii.

Pentru a concluziona şi a discuta lecţiile învăţate în cadrul vizitelor, tinerii s-au întrunit la data de 11 noiembrie, curent, în incinta Consiliului raional Ungheni.

IMG

Viitorii antreprenori s-au arătat entuziasmaţi de această practică, menţionând că este binevenită. Ei au înţeles că pentru iniţierea unei afaceri de succes trebuie să aibă o viziune clară privind domeniul ales şi să îşi planifice minuţios activităţile şi resursele, în special cele financiare. În plus, au aflat că clientul şi satisfacerea nevoilor acestuia constituie cheia succesului, prin urmare trebuie să îşi aleagă corect strategia de marketing.

Un deosebit interes a creat subiectul finanţării şi problemelor ce pot apărea în urma accesării creditelor bancare. Astfel, tinerii şi profesorii au propus organizarea unor seminare şi trainiguri în care tinerii să înveţe cum să negocieze şi să acceseze corect un credit bancar precum şi alte modalităţi de finanţare ale afacerii.

Dincolo de lecţiile practice de antreprenoriat oferite, vizita de studiu a contribuit la consolidarea grupului de tineri. Ei şi-au propus să creeze în Ungheni, în viitorul apropiat, organizaţia locală JCI Ungheni (Junior Chamber International).

IMG 123Vizita de studiu a fost organizată de către Camera de Comerţ şi Industrie, filiala Ungheni şi Consiliul Raional, Secţia Economie şi Reforme.

Evenimentul dat se încadrează în şirul de acţiuni organizate pe parcursul lunii noiembrie cu prilejul desfăşurării Săptămânii Europene a IMM-urilor în perioada 25-30 noiembrie, curent. Evenimentele îşi propun informarea privind măsurile de sprijin a IMM-urilor, promovarea antreprenoriatului, recunoaşterea contribuţiei antreprenorilor la creşterea gradului de bunăstare, la crearea de locuri de muncă, la ameliorarea competitivităţii.