În perioada 20 - 23 august curent Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) alături de partenerii din România, Bulgaria, Georgia și Turcia au participat la Festivalul Internațional Sportiv. Festivalul s-a organizat în Turcia, Kastamonu, în cadrul proiectului "Dezvoltarea Rețelei Turismului de Aventură în Aer Liber în Zona Bazinului Mării Negre".

În cadrul vizitei, partenerii au avut ocazia să cunoască punctele forte de atracție turistică din zonă, să afle despre planurile de dezvoltare a regiunii, experiența și bunele practici de elaborare și implementare a proiectelor europene.

De asemenea, cei prezenți la Festival au avut posibilitate să participe la concursuri de atletism, ciclism, curse de cai. În cadrul părții festive gazdele au făcut o incursiune în cultura turcească prin dansuri tradiționale, muzică și bucate.

 

Amintim că, în perioada mai - iulie, 2014, în țările - participante la proiect au fost efectuate studii în scopul identificării oportunităţilor şi impedimentelor în calea dezvoltării turismului de aventură în aer liber.

 

Urmare studiului dat, va fi elaborată o strategie și un plan de acțiuni comun ce va permite valorificarea potențialului turistic.

Kastamou 1

 

Obiectivul general al Proiectului este de a accelera creșterea economicã și socială în regiunea bazinului Mării Negre, prin dezvoltarea rețelei turismului de aventură. DOOA este finanțat prin Instrumentul European de Vecinãtate și Parteneriat (IEVP) și Instrumentul de Asistențã pentru Preaderare (IPA) în cadrul Programului de cooperare transfrontalierã în bazinul Mãrii Negre 2007- 2013.

 

 

Turismul în orașul Kastamonu

Vechi și în același timp modern, orașul Kastamonu este un mic paradis în apropiere de coasta Mării Negre, în Turcia. Pentru turistul european este destinația ideală, atât prin prisma frumuseților naturale care îl înconjoară, precum și a trecutului bogat sau posibilităților de relaxare. Kastamonu este unul dintre puținele orașe în care se pot admira locuințe turcești tradiționale, construite într-un stil unic în regiune și cultura otomană. Pe vârful unui deal stâncos, la circa 200 m deasupra localității în sine, se zăresc urmele unei citadele întemeiate de bizantini. Se pare că structura actuală datează din vremea dinastiei Candaroglu, adică din secolele XIVXV. Printre atracțiile naturale aflate relativ în apropiere se numară: Parcul Național Muntele Ilgaz, renumit pentru practicarea sporturilor de iarnă, peștera subterană Alinca din Kure și peștera Ilgarini din Cide.

Kastamou 2

 

Orașul Kastamonu se întinde pe o suprafață de 1.834,00 km² și numară 102.059 de locuitori cu o densitate de 55,65 pe km². Altitudinea medie este de 904m. Denumirea în engleză este Kastamonu.

 

 

Azdavay

Azdavay, regiune turistică din Kastamonu, este o alegere perfectă datorită locului geografic unic. Valoarea zonei provine din conservarea naturii, speciile florale, împreună cu un festin vizual minunat. Aici veți vedea canioane, platouri, peșteri,cascade. În plus, localnicii poartă hainele naționale și în prezent.

 

Pinarbasi

Pinarbasi, anterior Tekkeșin, este un oraș și district al provinciei Kastamonu din regiunea Mării Negre. Minunată zonă pentru turiști datorită atracției cascadei Ilica, unde apa se revarsă aproximativ de la 10 metri înălțime. Cea mai importantă caracteristică a acestei cascade este pentru turiști, fiindcă oferă o bună posibilitate de-a face canioning. Stâncile abrupte și canioanele stâncoase pot oferi turiștilor acel turism de aventură, pe care îl caută.

 

Kasaba

În satul Kasaba din apropierea orașului Kastamonu veți descoperi una dintre cele mai frumoase moschei, numită Mahmut Bey, care datează din 1366 și a fost construită după principiile arhitecturii selgiucide. Nu în ultimul rând, atenția cade pe ușa din lemn masiv sculptată cu multiple și complexe motive orientale. Turiștii ce vor vizita această regiune vor rămâne încântați de spiritul turcesc.

Kastamou 4 Kastamou 3