Ultimele studii arată că cele mai mari venituri în sectorul IMM din Republica Moldova sunt generate de comerț, cazare, alimentație publică și procesarea materiei prime
Domeniile în care activează întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova și care aduc cele mai mari venituri sunt comerțul, alimentația publică, cazarea și procesarea materiei prime.
Aceste concluzii au fost făcute în cadrul unei cercetări, efectuate de experții Organizației Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova, cu referire la surse statistice din țară și din Uniunea Europeană.
Cercetarea vizează evoluția și situația antreprenoriatului mic și mijlociu din Republica Moldova în perioada 2010 – 2015 și conține prezentarea generală a sectorului IMM din Republica Moldova, impactul său asupra economiei țării și particularitățile specifice în comparație cu sectorul similar din Uniunea Europeană.
În UE sunt înregistrate 45 de întreprinderi la 1000 de locuitori, iar în Republica Moldova indicatorul este de14 IMM-uri la 1000 de locuitori - de trei ori mai mică decât media europeană. În țările europene sectorul IMM este considerat drept principalul furnizor al locurilor de muncă, încadrând de la 60% până la 87% din numărul total de salariați. Pentru Republica Moldova, indicatorul angajării în sectorul IMM este mai mic și constituie circa 55% din totalul salariaților pe țară, ponderea cea mai mare a angajărilor în IMM-uri o au companiile mici - 40%. Totodată, IMM-urile din țările UE generează circa 57% din veniturile din vânzări, comparativ cu țara noastră unde acest indicator este de doar 30%.
Documentul mai conține principalele instrumente și politici de susținere a antreprenorilor care doresc să inițieze sau să dezvolte propria afacere.
Aceste și alte informații puteți găsi în „Retrospectiva Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Moldova ”