Astăzi a fost lansat un nou Proiect în cadrul Programului Transfrontalier România-Republica Moldova – Educație Antreprenorială Colaborativă (Collaborative Entrepreneurial Education). Parteneriatul moldo-român are ca scop consolidarea cooperării transfrontaliere dintre mediul academic și cel antreprenorial pentru creșterea accesului la o educație calitativă.Consorțiul este format din 4 parteneri din cele două țări: Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (lider de proiect), Universitatea Tehnică din Moldova, Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Iași și Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iași.


La evenimentul de lansare, desfășurat în regim online, au fost abordate subiecte privind importanța promovării culturii antreprenoriale în rândul tinerilor de pe cele două maluri ale Prutului și adaptarea la noile cerințe privind educația, cercetarea, dezvoltarea tehnologică și inovarea.  

În context, Iulia Costin, director general ODIMM a subliniat importanța susținerii implicării tinerilor în afaceri. “ODIMM militează și susține formarea culturii antreprenoriale în rândul tinerei generații. Acest lucru este ilustrat prin existența unor programe de suport în afaceri destinate în exclusivitate tinerilor. Un exemplu în acest sens este Programul Național „START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă”, implementat cu succes în Republica Moldova. Admir ingeniozitatea și curajul tinerilor din Republica Moldova și România și sper ca prin intermediul acestui proiect vor fi puse bazele unor parteneriate de lungă durată în domeniul academic și de business”.

În același timp, Viorel Bostan,  rector al Universității Tehnice din Republica Moldova, a salutat importanța industriei textile autohtone, accentuând rolul proiectelor pe care le implementează UTM în vederea dezvoltării culturii antreprenoriale printre studenți.

Partenerii de peste Prut, Neculai Vițelaru, președintele Patronatului Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Iași și Maria Carmen Loghin, prorector al Universității Tehnice “Gheorghe Asachi”din Iași și-au exprimat încrederea că noul proiect transfrontalier este unul necesar pentru industria ușoară din cele două țări.

Proiectul Educație Antreprenorială Colaborativă (Collaborative Entrepreneurial Education) este finanțat de Uniunea Europeană și are o perioadă de implementare de 18 luni.